Напад панике можете зауставити и без лијекова: Трик са бројањем је најефикаснији

ГС
Foto: Илустрација

Експлозија страхова је веома непријатна епизода, а људи који доживе такав панични напад имају утисак да ће да умру или изгубе разум.

Узроци паничног напада

Постоје двије основне врсте паничног напада, то су ситуациони и неочекивани. Особа која се плаши затвореног простора, ако се нађе у заглављеном лифту, може да доживи напад панике. Избјегавање лифта, али и других ситуација и сценарија које могу да буду окидач паничног напада, мјере су предострожности којој прибјегавају људи с паничним нападима.

Неочекивани панични напад обично се догађа усљед неке погрешно протумачне тјелесне сензације. На примјер, ако неко много стрепи од болести и учини му се да у столици види крв, доживјеће експлозију страха која ће му онемогућити да се сјети да је претходног дана јео цвеклу. Занимљиво је и да страх од паничног напада може да изазове панични напад.

Симптоми

Симптоми паничног напада су бројни: осјећај врелине и хладноће, несвјестица, осјећај трњења руку и ногу, губљење даха и ваздуха, бол у грудима, осјећај мучнине, бол у желуцу, ошамућеност, поремећај вида, делузије и деперсонализација, повишен крвни притисак, срчана аритмија, несигурност, губљење равнотеже и др. Симптоми напада панике могу бити слични различитим здравственим проблемима, као што је на примјер срчани напад, па се препоручује љекарски преглед. У случају да су љекарски налази у реду, не сумњајте у њих, јер је највјероватније ријеч о паничном нападу.

Шта да урадите када вам се догоди панични напад?

Ако вас ухвати паника, прво је битно да дубоко удишете на нос, потом да задржите дах бројећи до пет, па онда да издахнете на нос. Ову вјежбу можете да понављате док се не смирите.

Исто тако, може вам помоћи да се крећете јер ћете тако ослободити енергију коју тело ствара у нападу панике.

Оно што је још љековито, а то је да пробате да бројите на прескок (1, 56, 82, 34...) или уназад, јер провјерено брзо умирује.

Као и у свим незгодним ситуацијама, може да вам помогне и смијање, пјевање или плесање јер се тада покреће позитивна енергија и умањује стрес.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана