Намирнице које су спас за проблеме са пробавом

GS
Foto: Quora

Уживање у чарима празничне трпезе ствара нам тренутни осјећај среће и задовољства, али једење хране богате шећером и скробом и уношење већих количина алкохола касније може узроковати пробавне сметње, надутост и малаксалост.

"Ово је доба године када смо мало попустљивији у исхрани него иначе и због тога се наш пробавни систем налази под већим притиском, па долази до осјећаја умора", каже нутриционисткиња Луси Милер.

Она истиче и да је важно помоћи пробави.

"Здрава пробава ослања се на праву равнотежу пробавних ензима за разградњу протеина, угљених хидрата и масти које конзумирамо. Када једете врло обилне оброке и више посластица него иначе, помозите себи тако да подстакнете те ензиме конзумирањем одговарајућих намирница", наводи она.

Нутриционисткиња је навела намирнице које не само да садрже природне пробавне ензиме већ имају и безброј других здравствених предности, па ће вам помоћи да се осјећате енергичније.

Сирови мед

Мед је класична домаћа љековита намирница која се вијековима користи на много различитих начина. Помаже у ублажавању гастроинтестиналних проблема јер је богат ензимима и дјелује противупално, а има и антимикробна својства и обилује антиоксидансима и микронутријентима. Али тако ће дјеловати само ако га једете сировог – односно не излажете га високим температурама (као што је печење у колачима или додавање у врући чај). Једино мед који није био подвргнут никаквој топлотној обради задржава све своје ензиме, витамине, минерале, пише Тпортал.хр.

Банане

Банане такође садрже топиво влакно под називом пектин који нормализује рад цријева тако што дјелује као пробиотик, хранећи добре бактерије и подстичући њихов раст и активност.

Такође, велики садржај калијума и магнезијума помаже да се побољша здравље пробавних бактерија, да се смањи упала у тијелу и одржава равнотежа течности у тијелу.

Кефир

Кефир, иначе пореклом с Кавказа, припремљен је од свјежег ферментираног овчјег, козјег или крављег млијека и изврстан је производ за побољшање рада цријева јер садржи милионе пробиотика.

Лако га је додати у исхрану и врло је свестран, па га можете користити као замјену за јогурт у смутијима, филовима или преливима за салату, преноси Политикин магазин.

Кисели купус

Кисели купус богат је витаминима, минералним солима и амино-киселинама, што га чини снажним савезником за добробит цријева јер подстиче пробаву и јача цријевну флору. Захваљујући млијечној киселини коју садржи, кисели купус је заправо својеврсни природни пробиотик, а притом је и сезонска намирница.

Јабуково сирће

Још једна намирница која обилује антимикробним састојцима јесте јабуково сирће. Садржи сирћетну киселину, бактерије млијечне киселине и витамине Б, што га чини корисним пробиотиком за здравље цријева.

Његова природна киселост може помоћи у разградњи хране у желуцу, а можете га пити самостално или као додатак у јелима. Највећа предност његове конзумације јесте убрзан метаболизам и ублажене пробавне сметње као што су надутост или затвор, а помаже и код горушице, преноси задовољна.нова.рс.

За крај, ако сте ових дана појели превише, важно је повећати хидратацију и пити пуно воде јер то омогућава јетри и бубрезима да олакшају елиминацију отпадних материја. Такође, повишен унос воде, која не садржи калорије, помоћи ће у елимининацији токсина и подстаћи ће осјећај ситости, што ће спријечити даље преједање.

У случају успорене пробаве, одговарајућа количина воде уз оброке погодоваће дјеловању желудачних сокова: идеална доза је једна до двије чаше воде по оброку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана