Намирнице које природно избјељују зубе!

GS
Foto: Twitter

Постоји неколико доступних третмана који могу поправити обојени осмијех, укључујући траке за избјељивање или професионалне услуге. Али, ако тражите природнији и приступачнији приступ избјељивању зуби, размислите о испробавању неких намирница које вам могу помоћи у избјељивању зуби.

- Иако храна сама по себи не може избијелити осмијех, постоји неколико оних које вам могу помоћи у одржавању и побољшању вашег изгледа - поручио је козметички зубар Шин Кутлеј.

Јагоде

Јагоде су се често препоручивале за здрав, блистав осмијех. Јагоде садрже јабучну киселину која може помоћи у избјељивању зуби, објашњава др. Лаурен Бекер. Јабучна киселина је природно средство за избјељивање које такође повећава производњу слине ако имате суха уста, што такође може помоћи у спријечавању промјене боје. Међутим, немојте претјеривати с јагодама јер су киселе и с временом би могле истрошити вашу цаклину. Ако не волите јагоде, можете пробати лубенице с обзиром на то да и оне садрже јабучну киселину.

Ананас

Ананас садржи бромелаин, који може разградити мрље на површини зуба. Бромелаин је ензим који прати протеине. То укључује протеине у вашим слојевима пеликуле (слој протеина из слине), који дјелују као заштитни штит за ваше зубе, али такође могу апсорбирати пигменте из ваше хране. Важно је набавити свјежи ананас. Свјежи ананас ће имати највећи садржај бромелаина. Конзервирани ананас губи бромелаин током процеса конзервирања.

Целер

Целер је природни абразив који може уклонити површинске мрље док га жвачете. Целер је изврстан извор влакана и витамина попут витамина Ц и А, а текстура овог поврћа може вам помоћи да састружете честице и бактерије са зуба. Само држите конац у близини, јер целер може бити јако жилав и запети између зуба. И сирови целер и сирови краставац су корисни у хигијени зуба због својих разина воде. Целер и краставац углавном су вода, чиме испирамо зубе док их жвачемо.

Сода бикарбона

Иако сода бикарбона није нешто за чим бисте посегнули као међуоброк, овај је састојак један од најстаријих лијекова за бјељи осмијех – можда сте чак примијетити да се рекламира на рекламама за пасте за зубе. На соду бикарбону се често гледало као на природни кућни лијек за избјељивање. Будите опрезни када користите соду бикарбону, јер пречесто кориштење може бити абразивно за ваше зубе. Мала количина соде бикарбоне помијешана с пастом за зубе може помоћи посвијетлити зубе као полуредовни дио ваше рутине оралне хигијене.

Мрква

Мркве такође спадају у категорију “природних абразива”, што значи да потенцијално могу помоћи у уклањању површинских мрља. Жвакање хрскаве и сирове мркве масира ваше десни и помаже у уклањању наслага и бактерија са зуба. Мрква такође помаже у јачању зубне цаклине осигуравајући велике количине витамина. Сличан учинак могу имати јабуке и лиснато поврће.
Млијечни производи

Од малих ногу су нас учили да калцијум помаже у одржавању јаких костију, укључујући зубе. Млијечни производи попут сира, јогурта и млијека садрже калцијум и фосфате који јачају цаклину и помажу реминерализацију, потенцијално смањујући површинске мрље. Ова врста хране се такође бори против каријеса, а млијечни производи с високим удјелом млијечне киселине, укључујући свјежи сир, кисело врхње и грчки јогурт, веома су корисни. Млијечна киселина помаже у заштити ваше зубне цаклине, а ми то не желимо изгубити јер када једном нестане, више нема. Испод зубне цаклине налази се дентин, који се најлакше боји. Дакле, штитећи зубну цаклину, у бити помажете својим зубима да остану бијели, пише BestLife.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана