Намирнице које могу смањити ниво хормона стреса

ГС
Foto: Илустрација

Излишно је писати о свакодневном стресу - начин живота у 21. вијеку је доста ужурбанији него прије.

Скоро да смо увијек напети и ријетки су тренуци кад осјећамо да смо потпуно растерећени. Повишен ниво кортизола, познатијег као хормона стреса, негативно утиче на надбубрежну жлијезду.

Кортизол има велики утицај у нашем организму - регулише ниво шећера у крви, крвни притисак, утоће на упалне процесе и неопходан је за метаболизам. Организам се труди да прати ниво кортизола и да га одржи у оптималним грницама. Међутим, када је доста висок то није добар знак.

Према мишљењу стручњака, највиши је токо јутра и опада током дана. Најнижи је у вечерњим сатима.

Сматра се да је нормалан ниво кортизола од 10 до 20 микрограма по децилитру у јутарњим часовима и од 3 до 10 микрограма по децилитру око 16 часова. Његове вриједности могу се измјерити преко анализе крви, мокраће или пљувачке.

Повишен ниво хормона стреса може довести до повећања тјелесне тежине, тј. гојазности. У овом случају се најчешће вишак масти примјећује у предјелу стомака и лица. Пропратни симптоми су и повишен шећер и притисак, а може се јавити и остеопороза.

Квалитетан сан, физичка активност, као и разне врсте медитације могу унормалити ниво кортизола.

По мишљењу појединих стручних лица, најбоља исхрана за јесте медитеранска дијета која помаже да се одржи стабилним ниво поменутог хормона. Она подразумијева чешћу конзумацију рибе, воћа, поврћа и осталих здравих масти. Пожељне су намирнице које обилују витаминима Б групе, а то су јунетина, пилетина и јаја.

Орашасти плодови, туњевина, сардина, као и маслиново уље садрже добре масти. Поред тога, потребно је да једете намирнице које садрже више магнезијума ког има у црној чоколади, бананама, шпинату и сјеменкама бундеве, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана