Намирнице које ће вас разбудити боље од кафе

Ljepota i zdravlje
Foto: Ilustracija

Ако је кафа прва ствар за којом посежете ујутру чим очите отворите, можда је вријеме да ту навику промијените и покушате се разбудити на неки други начин.

Свим овисницима о кофеину кафа је најважнији напитак дана. Пијемо ју зато што нам даје осјећај разбуђености и полетности. Но, тај осјећај не траје дуго, особито ако користите умјетне заслађиваче или пијете неку од инстант мјешавина кафе. Такви напитци ће вас само привремено “подићи”, али ћете врло брзо остати без енергије и поновно бити једнако поспани као када сте устали.

Предлажемо да умјесто кафе покушате конзумирати неке друге намирнице који су много бољи разбуђивачи.

Вода
Врло је важно тијелу осигурати довољно текућине. Када мозак нема довољно текућине, ради спорије, а ми се осјећамо уморно и поспано. Зато је најбоље, чим устанете, попити чашу воде. Једнак учинак има и у послијеподневним сатима – када већ и заборавимо на то да нисмо попили довољно текућине и једва гледамо, најбоље је попити чашу воде и тијелу осигурати потребну текућину.

Зобена каша

Иако ју многи једу за доручак, уз њу свеједно попију и шољицу кафе. Но, то заиста није потребно. С обзиром на то да зобена каша има низак гликемијски индекс, осигурат ће вам довољно енергије и осјећај ситости за сљедећих неколико сати. Када тијело има енергије – није уморно!

Зелено лиснато поврће

Можда не звучи баш примамљиво, али зелено лиснато поврће (попут шпината, першина, целера, блитве, кеља…) садржи пуно витамина Б који помаже претворити храну у енергију. Зашто дан не бисте започели неким лијепим зеленим смоотхиејем умјесто кафом!

Јаја

Не каже се узалуд: “Свако јутро једно јаје, организму снагу даје”. Наиме, протеини из јајета, тијелу пружају много енергије коју ћете имати током цијелог дана. Избор припреме јаја је велик, можете их испећи на око, направити с њима кајгану, омлет или их скухати. Можете, на примјер, спојити јаја и неко зелено лиснато поврће у сјајан омлет и направити праву енергетску бомбу!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана