Намирнице које ће вам помоћи у борби са високим крвним притиском

ГС
Foto: Илустрација

Процјењује се да од повишеног крвног притиска болује свака десета особа. Зато је и веома важно знати како све можете да се изборите са једном од највећих бољки 21. вијека.

 

А први корак је промјена режима исхране, преноси ddl.rs.

Стручњаци издавајају сљедеће намирнице, и истичу да би требало да их редовно конзумирате ако имате проблема са повишеним притиском, и ако сте здрави, али желите да смањите ризик од појаве кардиоваскуларних обољења.

Цитруси

Лимун, наранџа и други цитруси су богати витаминима и минералима, који помажу у смањивању крвног притиска. Лимун се посебно истиче по овом својству, будући да садржи флавоноиде.

Грејпфрут је такође ефикасан у борби против хипертензије, али није препоручљиво да га конзумирате ако пијете лијекове за притисак.

Лосос

Истраживања су показала да омега-3 масне киселине из лососа и других риба смањују повишен крвни притисак. Ове киселине су, наиме, одговорне за регулисање нивоа оксилипина, једињења одговорних за сужавање крвних судова.

Сјеменке бундеве

Сјеменке бундеве садрже високу концентрацију хранљивих материја неопходних за контролу висине крвног притиска. У њима има доста магнезијума, калијума и аргинина, аминокиселине која производи азотне оксиде, кључне за смањење крвног притиска.

Пасуљ и сочиво

Потрудите се да се пасуљ и сочиво што чешће нађу на вашој трпези. Због високог садржаја магнезијума и калијума, они су одличан лијек против хипертензије, а здрави су и због велике количине влакана.

Пистације

Ако волите да нешто грицкате за ужину, а желите и здраво да се храните, изаберите пистације. Они садрже многе хранљиве материје које благотворно утичу на здравље срца и крвних судова, укључујући и калијум.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана