Намирнице које ће ублажити менструалне болове

GS
Foto: Zoom

Грчеви, болови у доњем дијелу леђа, осјетљиве груди и главобоља само су неки од тих болова, а понекад се јаве и неки други неугодни симптоми.

Лијечење је обично код куће, уз мировање или коју таблету против болова, а у наставку прочитајте још савјета који би могли бити учинковити у лијечењу менструалних болова.


Шта узрокује менструалну бол?

Процјењује се да 50 посто жена које имају менструацију осјећају менструалне болове барем један до два дана мјесечно. Наравно, интензитет варира од особе до особе, при чему неке жене осјећају грчеве који се могу контролирати или лагану главобољу, док друге једва устану из кревета колико су болови јаки. Менструална бол узрокована је ослобађањем простагландина. Хемикалије се природно појављују у слузници матернице те узрокују контракцију мишића матернице и крвних жила.

Без обзира је ли ријеч о интензивнијим или мање болним циклусима, наведених тегоба желимо се ријешити у што краћем времену. Управо због тога стручњаци препоручују промјену прехрамбених навика, те да што чешће уносимо квалитетне и адекватне намирнице. У складу с тим издвојили смо четири здраве намирнице које ће ублажити менструалне болове.

Орашасти плодови

Иако током менструалних циклуса најчешће посежемо за сластицама које садрже огромну количину угљикохидрата, храњив супститут укусним и сласним слаткишима су управо орашасти плодови. Осим што ће вам ове намирнице дати одређену количину енергије, помоћи ће да се осјећате сито током дужег времена.

Поврће

Редовна конзумација поврћа омогућит ће да унесете потребна влакна, као и витамине који су нужни за нормално функционирање организма. Стога током циклуса идеално би било у своју прехрану убацити више лаганих повртних намирница који ће задовољити ваше свакодневне потребе.

Риба

Стручњаци наводе повећан унос витамина Д, као и омега 3 масних киселина може смањити невољност као и раздражљивост током менструалног циклуса. Управо због тога идеално би у своју прехрану било убацити рибу гдје бисмо издвојили дивљи лосос као одличну намирницу коју можете у свој јеловник уврстити два до три пута седмично, преноси Љепота&Здравље.

Јаја

Намирница која би се уистину требала наћи на вашој схоппинг листи су јаја. Наиме, јаја су одличан извор витамина Д, Б6 и Е те као таква идеална су за ублажавање менструалних болова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана