Намирнице које бришу године с лица

Telegraf
Foto: Unsplash

Вјерујемо да сте чули изреке: "Ви сте оно што једете" и "Љепота долази изнутра", а када је у питању њега коже, обе су истинине.

Скоро свака жена жели здраву и лијепу кожу и управо су им из тог разлога ормарићи у купатилу пуни разних хранљивих крема.

Међутим, изгледа да оно што се налази на тањиру одређује колико ће ваша кожа бити здрава, више од крема која се налазе у ормарићу.

Исхрана за здраву и лијепу кожу подразумијева прије свега балансирану храну, са витаминима и минералима који имају веома важну улогу.

Адекватним одабиром намирница, као и уношењем довољне количине течности, можете благотворно утицати на изглед и здравље коже.

1. Броколи

Као комплекс витамина, минерала и каротеноида, има изузетно повољан утицај на кожу. Броколи садржи сулфорафан који штити од стварања опекотина код претјераног излагања дејству сунца.

2. Риба

Бирајте рибе попут скуше, лососа, сардине или инћуна. Лосос садржи облије омега 3 масних киселина, које стварају заштитну мембрану око ћелија тијела. Што је мембрана јача, ћелије су у могућности да задрже већу количину воде, а кожа потом изгледа љепше и млађе. Ситније рибе богате здравим мастима и омега 3 масним киселинама дјелују и против упално, те помажу кожи.

3. Мрква

Мрква садржи бета-каротен који је веома битан за добар и здрав тен, обнавља ћелије коже и штити је од нежељених УВ зрачења. Такође мрква је богата витамином А и витамином Ц.

Витамин Ц поспешује развој колагена што кожу чини еластичнијом, а такође спречава и настанак бора. Исхрана богата витамином А, витамином Ц и бета каротеном може спријечити настанак мрља на кожи.

4. Парадајз

Парадајз је још једна намирница која је веома добра за здравље коже. Богат је витамином Ц, садржи и скоро све каротеноиде, а посебно ликопен. Ликопен у комбинацији са бета-каротеном и лутеином може да заштити кожу од оштећења која су изазвана због прекомерног излагања сунцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана