Намирнице које билдају имунитет

Agencije
Намирнице које билдају имунитет

За борбу против бактерија и вируса наш организам нема јачег оружја од снажног имунитета, који се не гради кампањски, већ редовном и здравом исхраном. Ове намирнице уврстите у оброке, оне које можете комбинујте с медом и будите сигурни да чините много.

Шпинат

Због значајног садржаја фолата који помажу организму у прављењу нових ћелија и поправци ДНК шпинат мора да буде на трпези. Он је храњив, богат влакнима, антиоксидансима и витамином Ц. Највише користи имаћете ако је сиров или кратко бланширан.

Јогурт

Мање су шансе да се прехладите ако пијете шољу дневно. Када бирате јогурт, обратите пажњу на листу активних култура, као и на то да ли садржи витамин Д. Недавно је указано на везу између ниског нивоа витамина Д и повећаног ризика од прехладе и грипа.

Бадеми

Четвртина шољице или око 20 грама довољно је да покрије скоро половину дневних потреба организма за витамином Е, који подиже имунолошки систем. Бадеми садрже Б витамине, рибофлавин и ниацин, који помажу у опоравку од стреса.

Бијели лук

Богат је антиоксидансима који помажу у заштити имуносистема, нарочито од штетног дејства бактерија. Лук исјецкајте и оставите једно 15 минута да одстоји прије кувања како би се активирали ензими који јачају имунитет.

Печурке

Веома су важне, а нису скупе. Печурке су богате минералом селенијумом и антиоксидансима, а зна се да је мањак селена у организму узрок повећаног разболијевања од грипа. Садрже Б витамине, битне за наш имунитет.

Цитрусно воће

Грејпфрут, наранџе, мандарине и лимун су воћке богате витамином Ц и флаваноидима, природним хемијским једињењима која чувају имуносистем. Чаша сока од наранџе дневно препоручује се нарочито пушачима, јер витамин Ц уништава никотин.

Ђумбир

Захваљујући специфичном састојку гингеролу, дјелује противупално и умирује болове. Коријен ђумбира садржи 12 антиоксиданата који штите организам од оксидативног стреса, подстичу избацивање токсина и тако нам помажу да се изборимо с вирусима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана