Намирница која чува срце: Одлична је за варење и регулише шећер

GS
Foto: YouTube

Међу намирницама које заиста чине добро за наше тијело издваја се једна која је одлична за срце, регулацију шећера у крви, а поправља и варење.

Црни пасуљ у свијету се користи хиљадама година и спада у врло здраве махунарке. Ова намирница представља сјајан извор неопходних нутријената, а има мало шећера и масти и зато је сврставају у суперхрану.

На сајту "GoodNet.org" пишу зашто би требало да чешће једемо црни пасуљ. Он се притом обично не кува на велико као класичан пасуљ већ се чешће додаје у јела, рецимо, тортиље или мексичке салате, а може да буде и одличан прилог.

Богат нутријентима

Само једна шоља црног пасуља садржи 15 грама протеина, тако да је он одличан избор за вегетаријанце и вегане. Садржи и 15 грама влакана.

Овај пасуљ је такође извор многих витамина и минерала – има 64 одсто дневне препоручене дозе фолата и велике количине бакра, тиамина, мангана, магнезијума, гвожђа и селена.

Пун антиоксиданата

Црни пасуљ је такође добар извор антиоксиданаса. Они помажу тијелу да се супротстави оксидативном стресу и штите од хроничних здравствених стања као што су болести срца, дијабетес тип 2 и неки карциноми. Црни пасуљ садржи значајан број полифенола – посебно антоцијана који му даје тамну боју – и флавоноида који превенирају рак.

Одличан за здравље срца

Пошто је црни пасуљ пун влакана и не садржи холестерол, помаже у одржавању здравља срца. Влакна помажу у смањењу количине холестерола у крви, а витамини у црном пасуљу могу спријечити накупљање хомоцистеина који може оштетити крвне судове. Кверцетин у црном пасуљу такође игра улогу у превенцији високог холестерола.

Добар избор за дијабетичаре

Храна богата влакнима је добра за дијабетичаре јер снижава глукозу, а црни пасуљ је таква намирница.

Једна студија је показала да антоцијанини у црном пасуљу помажу код инсулинске резистенције и да могу снизити шећер у крви.

Црни пасуљ је добар за дијабетичаре и јер не изазива скок шећера у крви.

Чува здравље очију

Антиоксиданси у црном пасуљу су добри за здравље очију јер могу да помогну код успоравања развоја болести ока попут катаракте и да чувају очи од оштећења од сунца, преноси "Задовољна".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана