Најважнији симптом рака желуца може да се открије помоћу кашике?

ГС
Foto: Илустрација

Гастритис је запаљење желудачне слузокоже која је заштитна баријера желуца, а ако је оштећена или слаба, желучана киселина почиње да нагриза слузницу желуца и изазива низ непријатних симптома, а временом може да изазове и чир.

Најчешћи узрочник гастритиса је Helicobacter pilori, а продужена упала због ове бактерије може довести до озбиљнијих облика гастритиса.

То је спирална бактерија на слузници желуца и повезана је са различитим патолошким стањима. Инфекција овом бактеријом доводи до развоја гастритиса различитог степена код 80 до 100 одсто заражених особа. Око 50 посто свјетске популације има ову бактерију. Наиме, иако велики број људи има ову инфекцију, показало се да не развијају сви симптоме. Још није познато зашто је то тако, али се претпоставља да неки људи једноставно имају бољи имунитет. Међутим, инфекцију увијек треба схватити озбиљно јер је канцерогена и треба је лијечити.

Лијечење је важно јер хронични гастритис може да значи дуготрајан ризик од чира, али и рака желуца. Али треба знати да је, иако опасна, ова бактерија изљечива. Поред ове бактеријске инфекције, гастритис може бити и резултат нездравих животних навика као што су пушење, алкохол или нездрава исхрана.

Такође, дуготрајна употреба уобичајених лијекова против болова може изазвати и акутни и хронични гастритис. Старији људи такође имају повећан ризик од развоја гастритиса јер се слузница желуца природно стањи са годинама.

Други узроци гастритиса:

прекувана и уопште пржена храна
алкохол
неки лијекови

Шта погоршава ситуацију:

склоност преједању
стрес
пушење

Најчешћи симптоми гастритиса:

надимање и подригивање
бол у горњем дијелу стомака
осјеćај печења у стомаку који се пење према устима
мучнина и повраћање
необјашњиви губитак тежине
губитак апетита
брзо засићење током оброка
несвјестица и вртоглавица
убрзан рад срца и кратак дах
прекомјерно знојење
црна столица

Код пацијената са гастритисом, на језику се често формира свијетлосиви или тамно сиви слој, у зависности од тежине болести. Ово можете сами да провјерите кашиком. Кашиком пренесите преко језика да састружете слој и погледате његову боју. Тамнија боја се најчешће показује када је болест већ узнапредовала, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана