Најсмртоноснији у Европи, вирус мутирао у 30 различитих типова

ГС
Најсмртоноснији у Европи, вирус мутирао у 30 различитих типова

Нови вирус корона мутирао је у најмање 30 различитих типова, а најсмртоноснији је био онај који се проширио у Европи, објавио је тим истраживача са кинеског Универзитета у Џеђијангу и открио да постоји на десетине типова вируса, а да су 19 нових, који никада раније нису виђени.

Истраживачи су своје откриће објавили на платформи MedRxiv.оrg,а пренели италијански медији.

У току истраживања идентификовани су неки јачи типови вируса који су личили на оне који су се проширили у Европи, док су слабији типови вируса корона слични онима који круже у дијеловима Сједињених Држава, попут државе Вашингтон.


Кинески научници кажу да су њихови резултати први који показују да мутације могу утицати на тежину болести.

Паралелна истраживања у Сједињеним Америчким Државама показала су да су у се епидемији у САД шириле две различите групе коронавируса, тип А доминира западном обалом, а тип Б има већу распрострањеност у Њујорку.

Стручњаци наводе да се епидемија типа А проширила на Сједињене Државе из Кине, док је епидемија типа Б, која је погодила Њујорк, вјероватно дошла из Европе.

Научници вјерују да САРС-ЦоВ-2 непрестано мутира како би надвладао отпорност имунолошког система у различитим популацијама.

Те су мутације примјећене и у неколико тешко погођених европских земаља, попут Италије и Шпаније, прије него што су се прошириле на Њујорк.

При развоју лекова и вакцина, што је хитно, мора се ипак водити рачуна о утицају ових акумулацијских мутација, поручују истраживачи.

“Проучавање ових мутација требало би нам помоћи да схватимо да ли ће нам требати много више оружја, односно више од вакцине за борбу против коронавируса”, објаснио је генетичар Ђузепе Новели, који предводи групу истраживача на римском универзитету Тор Вергата.

(Б92)
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана