Најранији знаци болести бубрега: Скоро 90 одсто људи уопште не зна да има проблем и не лијечи се

srpska info
Foto: pixabay

Болести бубрега ријетко када су праћене симптомима, а сматра се да скоро 90 одсто особа уопште не зна да има болест и не лијечи се, све док не буде касно.

Старији од 60 година, хронични болесници, пацијенти који мају дијабетес типа 2, висок крвни притисак, аутоимуне болести, као лупус, у повећаном су ризику од развоја болести бубрега.

Појава отока

Редовни прегледи, једини су начин да се спријечи озбиљније оштећење бубрега. Симптоми болести могу бити пратиоци прва три стадија обољења бубрега, која претходе већим оштећењима бубрежне функције. У случају да се примијете неки од ових симптома, требало би што прије обратити се љекару.

Ноћно мокрење – У случају да током ноћи неколико пута устајете како бисте уринирали, потражите љекарску помоћ. Битно је имати на уму и да унос течности у вечерњим сатима, може да испровоцира ноћно мокрење.

Отицање тијела – Оштећени бубрези нису у стању да филтрирају со, усљед чега долази до отока (едема) зглобова, стопала и ногу, каже др Роберт Гринвел, шеф Нефрологије у Мерси Медикал Центар из Балтимора. Посебно у јутарњим сатима могућа је и појава отока око очију.

Умор – Анемија је често један од првих знакова обољења бубрега. Здрави бубрези луче хормон еритропоетин, који шаље сигнал коштаној сржи да ствара црвена крвна зрнаца. Ипак, ако је поремећена функција бубрега, они не луче довољне количине еритропоетина. Све има за посљедицу смањен број црвених крвних зрнаца.

Анемија је честа, како кажу доктори, у средњем стадију болести. Савјет је да се обратите љекару

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана