Најновија студија доказала који витамин је кључан за спријечавање развоја канцера

Г.С.
Најновија студија доказала који витамин је кључан за спријечавање развоја канцера

Рандомизована контролисана студија открила је да конзумирање варијате витамина Б3 - никотинамида од 500 мг два пута дневно, смањује стопу нових немеланомских карцинома коже за 23%. Ова студија је доказала да је овај витамин заправо најважнији за очување здравља коже и сречавања могућности за појаву рака.

Дакле, шта је овај витамин и зашто се понекад препоручује као начин смањења ризика од рака коже?

Аустралија је свјетска престоница рака коже, гдје двије трећине људи може очекивати да ће развити неки облик рака коже до старосне доби за пензионисање. То је најчешћи тип рака и такође представља најскупљи терет за здравствени систем. Све што може помоћи у смањењу терета рака коже је вриједно разматрања.

Допуна ваше исхране витамином Б3 може бити од користи за кожу

Кључна хемикалија о којој треба да знате се зове никотинамид (познат и као ниацинамид).

Никотинамид или ниацинамид је варијанта витамина Б3. Налази се у изворима исхране као што су месо, риба, ораси, житарице и печурке. То је прекурсор никотинамид аденин динуклеотида (НАД+), неопходног за многе физиолошке реакције које помажу ћелијама да добију енергију, преноси Теchnology.

Ако не добијате довољно витамина Б3, можете добити болест пелагру. Пелагра утиче на органе са високим захтијевима за ћелијском енергијом као што су мозак, кожа и цријева, манифестујући се оним што медицински стручњаци понекад називају “4 Д” – дерматитис, дијареја, деменција и смрт.

Недавно, нови докази сугеришу да допуна исхране витамином Б3 може имати низ предности, посебно за кожу.

Показало се да никотинамид допуњава ћелијску енергију, побољшава ДНК, дјелује противупално и модулира дио локалне имуносупресије изазване ултраљубичастим зрачењем.

У трећој фази, двоструко слијепој, рандомизованој контролисаној студији, 386 пацијената са високим ризиком од рака коже узимало је никотинамид 500 мг два пута дневно или плацебо током 12 мјесеци. Резултати су били упечатљиви: стопа нових немеланомских карцинома коже била је 23% нижа у групи која је примала никотинамид него у групи која је примала плацебо.

Слична побољшања су примјећена у малим студијама пацијената са трансплантацијом бубрега – група за коју је добро познато да је под повећаним ризиком од развоја рака коже.

Никотинамид се такође све више користи у козметици и производима за његу коже. Неколико малих клиничких студија показало је да ниацинамид може да помогне у побољшању бора, вишка пигментације, црвенила, блиједости и еластичности коже.

Старија кожа има мање никотинамид аденин динуклеотида. Теорија је да допуна никотинамидом може да помогне у обнављању ових нивоа, што онда помаже у поправљању ћелијске дисфункције.

Узимање суплемената ниацинамида

Никотинамид је суплемент који се добро толерише. Лако је доступан у већини апотека или супермаркета, кошта мање од 10 центи по капсули.

Требало би да знате да различите формулације витамина Б3 постоје у слободној продаји, као што је ниацин (који може изазвати дубоко црвенило након конзумирања). Боље је потражити формулацију ниацинамида.

Оптимална дуготрајна доза ниацинамида није позната, али с обзиром да је ONTRAC студија користила режим од 500 мг два пута дневно, то је генерално оно што се препоручује.

Његова улога код дјеце је мање јасна. Чини се да је безбједно, али терапеутска корист коју нуди ниацинамид код педијатријских пацијената тек треба да се утврди.

На основу досадашње научне литературе, разумно је препоручити ниацинамид особама са високим ризиком од рака коже.

Међутим, то је само један од стубова заштите од сунца. Коришћење крема за сунчање и одјеће која је паметна за сунце, избјегавање излагања сунцу усред дана и свијест о новим или промијенљивим тачкама на кожи и даље су од кључне важности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана