Најгора храна која узрокују висок шећер у крви, избаците је из своје прехране

GS
Foto: TOI

Висок шећер у крви резултира мноштвом здравствених проблема, а поједина храна може узроковати његов пораст.

Константно висок шећер у крви временом може чак довести до дијабетеса. Једноставно говорећи, висок ниво шећера у крви – који се такође назива и висока глукоза у крви – значи да имате превише шећера у крви.

То је или зато што ваше тијело има премало инзулина или ваше тијело не функционира исправно с инзулином. Иако се то понекад може чинити неконтролисаним, постоје начини за управљање нивоима глукозе у крви. Заправо, избјегавање неких од најгорих намирница за шећер у крвије одлично мјесто за почетак.

Јогурти с воћним укусом

Сарах Анзловар, регистрована дијететичарка и власница Сарах Голд Нутритион, сматра да су многи јогурти с укусом воћа пуни шећера чак више од неких сластица.

"Умјесто тога, пробајте обичан грчки или исландски јогурт и додајте мало меда да га сами засладите", додао је.

И грчки и исландски јогурт имају више протеина од обичног јогурта, што може помоћи у балансирању шећера у крви. Да бисте дотјерали свој јогурт, прелијте га свјежим воћем или сјеменкама да бисте додали мало влакана. Анзолвар каже да влакна могу помоћи и у стабилизацији шећера у крви. То је зато што, иако је то врста угљикохидрата, ваше тијело га не разграђује, па стога не може узроковати скок нивоа шећера у крви.

Прерађени угликохидрати

Према Мелиси Азаро, регистрираној дијететичарци, храна с високим гликемијским индексом подиже шећер у крви брже од хране која има нижи гликемијски индекс. То укључује бијели хљеб, ружу, кромпир и грицкалице попут чипса и переца. Међутим, не морате их потпуно искључити.

Гликемијски индекс мјери само храну када се једе сама. Дакле, да бисте смањили њихов утјецај на шећер у крви, немојте их јести саме, већ их упарите с храном богатом протеинима и влакнима", додаје.

Пржена храна

Клиника Кливленд такође каже да пржена храна може повећати ризик од високог колестерола, дебљања и развоја дијабетеса типа 2, а истраживање показало је да је повећана конзумација пржене хране довела до повећања ризик од дијабетеса.

Конзумирање дубоко пржене хране може изазвати пустош на нивоу глукозе у крви. Ова врста хране је често пуна трансмасти због уља које се користи за пржење. Према Фудс-у, трансмасти могу допринијети отпорности на инзулин, нечему што може довести до вишка шећера у крви.

Храна богата трансмастима

Ако пазите на ниво шећера у крви, можда бисте требали озбиљно ограничити конзумацију трансмасти, јер према Scandinavian Journal of Food and Nutrition, трансмасти могу повећати отпорност особе на инзулин ако има дијабетес типа 2. Ово може директно утицати на ниво шећера у крви јер је инсулин један од најважнијих хормона у регулацији нивоа глукозе у крви.

Дијета прилагођена шећеру у крви је она која се састоји од пуно хране богате нутријентима, као што су храна богата влакнима, здрави непрерађени угљикохидрати, риба и здраве масти попут незасићених или полинезасићених. Што се тиче намирница које треба избјегавати, ту спадају ствари које су богате додатком шећера и рафинираних угљикохидрата, с врло мало протеина или влакана који то подржавају, преноси Кликс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана