Најдуговјечнији људи практикују ово правило у исхрани

GS
Foto: ETNT

Најдуговјечнији људи на свијету практикују 80/20 правило исхране. О чему је ријеч?

 

 

Плаве зоне су подручја која имају највећу концентрацију људи који живе до 100 година или више. У Плаве зоне спадају: Окинаwа (Јапан), Сардинија (Италија), Лома Линда (Калифорнија), Икарија (Грчка) и Ницоyа (Костарика).

Истраживање објављено у American Journal of Lifestyle Medicine  показало је да већина становника Окинаве прате 80/20 правило. То значи да сваки оброк једу док не постану 80 посто сити. На овај начин спречавају преједање, које доводи до гојазности и болести. Другим ријечима, они храну виде као превентивни лијек.

Уз помоћ правила 80/20 они свом желуцу "дају времена" да мозгу "саопшти" да је пун. У споменутом стручном часопису такође је наведено да преосталих 20 одсто итекако може да буде значајно за мршављење или гојење.

"Обзиром на то да је потребно оптрилике 20 минута након оброка да осјетите да сте сити, практиковање правила 80/20 омогућава мозгу да 'сустигне желудац'", рекла је нутриционисткиња Лаурен Манакер за магазин Еаt This Not That.

"Овакав начин исхране не значи да вам је забрањено да уживате у конзумирању омиљених намирница. Циљ је да напросто водите мало више рачуна о прехрамбеним навикама и да препознате једете ли нешто зато што сте заиста гладни или сте навикли да се беспотребно преједате", додала је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана