Најчешће грешке при ношењу заштитних рукавица

Г.С.
Најчешће грешке при ношењу заштитних рукавица

Ношење маске за лице и заштитних рукавица може умањити ризик од добијања вируса корона или његовог преношења на друге људе.

Али, таква заштита дјелује само ако знате што радите.

Иако се чини као једноставан задатак, уосталом потребно је само навући рукавице на руке, у томе је врло лако погријешити.

Портал Eat This, Not That је издвојио неколико ситуација у којима људи потпуно несвјесно гријеше:

1. Погрешно их скидате

“Када скинете прву рукавицу, та је рука у основи чиста, али ако голом руком додирнете вањски дио друге рукавице, тада би ваше руке могле бити онечишћене”, каже доктор Димитар Маринов.

Према ријечима Маринова, приликом скидања рукавица, након што скинете прву, заправо морате завући прсте испод друге рукавице и тако је скинути.

2. Носите рукавице и додирујете лице

Људи понекад осјећају лажну сигурност док носе заштитне рукавице па свеједно додирују лице, а заборављају да су и саме рукавице можда већ онечишћене. У оваквим ситуацијама рукавице уствари немају никакву сврху.

3. Не перете руке

Понекад људи заборављају да и прије кориштења рукавица морају опрати руке. Наиме, ако сте прије њиховог ношења додиривали различите површине, ваше руке више нису чисте, а онда ношење рукавице губи сваки смисао.

4. Перете рукавице

Заштитне рукавице су направљене од латекса па их прање уобичајеним средствима може уништити. Иако се препоручује бацити рукавице након употребе, ако их баш желите поново користити, оперите их водом и сапуном, као што перете и руке.

5. Исти пар рукавица носите више пута

Као што смо навели, рукавице можете опрати водом и сапуном, али то се не препоручује. Најбоље је што чешће их мијењати, а затим опрати руке. Наиме, ако не мијењате рукавице често, оне могу пренијети клице с једне површине на другу, па чак и на дијелове вашег тијела.

6. Додирујете своје ствари

Ако у јавности носите заштитне рукавице како бисте избјегли заразу, нема смисла тим рукавицама додиривати личне ствари попут мобилних или кредитних картица.

7. Користите рукавице и дезинфекцијска средства

Наношење дезинфекцијских средстава на заштитне рукавице може уништити материјал од којег су оне израђене, што ће с временом минимализовати њихову могућност заштите, а уз то ћете непотребно расипати дезинфекцијско средство. (index.hr)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана