Најбоља храна за јачање имунитета: Може вам помоћи да се брже опоравите и ублажите симптоме прехладе

ГС
Foto: Илустрација

Прехрана игра најзначајнију улогу у одржавању јаког имунолошког система.

Бијели лук

Бијели лук се вијековима користи за јачање имунолошког сустава и заштиту од низа здравствених стања, укључујући болести срца и Алзхеимерову болест. Спојеви сумпора које бијели лук садржи најјачи су кад су сирови, будући да топлина деактивира ензиме сумпора, преноси Српска.инфо.

Цитрусно воће

Док су истраживања оповргла тврдње да ће витамин Ц у потпуности спријечити прехладу и грипу, студије сугеришу да вам може помоћи да се брже опоравите и ублажите симптоме.

Паприка

Паприке садрже више витамина Ц него агруми (готово двоструко више од дневне препоручене количине). Црвена паприка има више нутритивне вриједности него зелена, жута и наранчаста паприка, иако се све оне сматрају добрим избором за здраву прехрану.

Брокула

Без обзира волите ли је или мрзите, брокула је прави суперхерој када је у питању јачање вашег имунолошког система. Често предлажемо брокулу због њезиних својстава у борби против рака, али она и јача имунитет захваљујући високом удјелу сумпорних спојева званих глукозинолати. Једна шоља кухане брокуле има 74 милиграма витамина Ц, што је готово као наранџа.

Шпинат

Шпинат је препун витамина, укључујући витамин Ц и антиоксидансе, што га чини електраном за јачање имунитета. Такође је богат жељезом, са шест милиграма у једној шољи. Жељезо је неопходно за правилно функционирање имунолошког система.

Бадем је један од најздравијих орашастих плодова које можете јести. Бадеми су пуни витамина и минерала, укључујући витамин Е, који је виталан за имунолошки систем.

Чај

Испијање скуханог чаја један је од најстаријих и најсигурнијих начина да свом тијелу дате алате потребне за изградњу снажног имунолошког система. Свака врста чаја – зелени, црни, бијели  – долази с властитим пописом здравствених предности. Тамнији чајеви попут црног и зеленог чаја богати су антиоксидансима који могу помоћи у уклањању слободних радикала у нашем тијелу. Слободни радикали могу узроковати рану смрт станица и такође промијенити функционирање станица, стога је одржавање добре залихе антиоксиданса увијек добра идеја.

Пилећа супа

То није мит – пилећа супа је одлична за имунитет, поготово ако садржи обилне количине пилетине. Појачање протеина осигураће вам грађевне блокове потребне за одржавање вашег имунолошког система у форми, а јуха додаје потицај хидратацији. Пилећа супа и друге јухе на бази поврћа богате су витаминима А и Ц, магнезијум, фосфором и антиоксидансима, преноси Н1.

Јогурт

Јогурт сматрајте пријатељем имунолошког система. Његове предности долазе углавном од пробиотика (пријатељских бактерија за које је утврђено да побољшавају здравље цријева) који могу побољшати имунолошко здравље. Здравље цријева кључ је здравог имунолошког система. Пробиотици су изнимно важни за здравље цријева.

Слатки кромпир

Њихов слатки окус могао би вас увјерити да нису баш толико здрави, али слатки кромпир нуди много добробити за имунолошки систем. Због своје богате боје, слатки кромпир је богат витамином А и бета каротеном, двама моћним антиоксидансима. Кромпир се може пећи или пржити, а даје изврстан окус салатама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана