На­чин исхране послије обилне празничне трпезе: Супе од поврћа основа здравог оброка

Г.С.
На­чин исхране послије обилне празничне трпезе: Супе од поврћа основа здравог оброка

Ако сте били физички неактивни током године и нисте довољно пазили на унос здраве хране, вријеме је да донесете одлуку и допринесете свом здрављу тако што ћете вјежбати и здраво се хранити.

Ријетки су они који током празника могу да одоле омиљеним јелима у већим количинама. Препуни и лијепо декорисани столови маме и многи посежу за нездравом храном.

- Управо је зато након празничног претјеривања у храни и пићу важно детаљно чишћење организма. Детоксикација је процес чишћења организма од токсина који слабе имунитет и повећавају могућност оболијевања и дебљања. Практиковање детоксикације два пута годишње постало је готово нужно. Ако посматрамо начин живота већине, стање је такво да смо изложени храни пуној пестицида и хормона, једемо превише меса, шећера и осталих рафинираних намирница, пушимо, пијемо, а врло мало вјежбамо и проводимо мало времена на свјежем ваздуху - каже фитнес-инструкторка Лидија Љубичић.

Подсјећа да у борби против токсина у првом реду учествују бубрези, јетра и цријева, па су заслужили да им повремено приуштимо опоравак.

- Многи не знају да је детоксикација добра и за ментално здравље. Она није нешто што нас исцрпљује, она је повећан унос здравијих и нутритивно богатијих намирница. Недостатак енергије, главобоље, стална надувеност, нередовна пробава само су неки од знакова да је организму потребна интервенција у виду циљаног програма исхране и вјежби - истиче Љубичићева.

Програм детоксикације, додаје, требало би да траје 14 дана, а вјежбање би требало да буде укључено бар три пута седмично. Ако је некоме немогуће спровести свих 14 дана здраве исхране, препоручљиво је бар један дан детоксикације спроводити сваких неколико мјесеци.

- Топла вода са мало лимуна ујутро подстиче пробаву и дјелује умирујуће. Током било какве детоксикације ако осјетите глад, добро је пити више чаја од метвице, маслачка, ђумбира или више супе. Такође је добро комбиновати сјеменке сусама, бундеве, сунцокрета и пуно воћа и поврћа. Да бисмо из организма испрали токсине који су се накупили претјераном конзумацијом нездраве хране, потребно је у јеловник уврстити што више супа и варива - савјетује Љубичићева.

Предност, каже, имају немасне супе од поврћа и варива од брокуле, карфиола, купуса.... Ови савезници јетре обилују хлорофилом, који је познат чистач јетре, а биљке из породице купуса се уједно одликују садржајем фитохемикалија које повећавају способност јетре да неутрализује токсичне супстанце. Неизоставан дио сваког детоксикационог програма је и корјенасто поврће, попут мркве, цвекле, целера, јер је добро за јетру.

- Припазите на довољан унос течности, поготово воде, а није лоше посегнути ни за биљним чајевима, који чисте организам. Осим свестраног зеленог чаја, који убрзава рад јетре, што доприноси чишћењу организма те има снажна антиоксидативна својства, помоћи ће и чај од коприве, који подстиче измјену супстанци - каже Љубичићева.

Иако су, додаје, радикалне детоксикације популарне, попут оних воћним соковима, при чему се празнични прехрамбени гријеси покушавају испрати конзумирањем воћних сокова и ничега више, требало би их избјегавати.

- Такви детоксикацијски програми имају врло ниску енергетску вриједност, што доводи до успоравања метаболизма и лаког накупљања додатних килограма када се вратите на уобичајену исхрану. Десетак дана након празника јеловник саставите без црвеног меса, сухомеснатих производа, јела са мајонезом... без колача и производа које садрже шећере... те газираних напитака и алкохола. Нека се на тањиру нађу житарице, пуно поврћа (највише зеленог лиснатог и корјенастог), воћа те немасни млијечни производи и риба. Обавезно доручкујте и немојте прескакати оброке, јер би посљедица дужег гладовања опет могло бити преједање - наглашава Љубичићева.

Од воћа предност дајте јабукама, крушкама и грејпфруту, јер обилују пектином, прехрамбеним влакном топивим у води, који утиче и на благо снижавање холестерола у крви.

Артичока

- Од биљака “чистача” често се спомиње артичока. Она садржи горке супстанце: цинаропикрин, цинарин, различите минералне састојке и много витамина А. Артичока обилује прехрамбеним влакном инулином, који дјелује као пробиотик и у цријевима подстиче раст корисних бактерија те тако помаже да буде успостављена повољна цријевна микрофлора. На тај начин смањује се ниво токсина који доспијевају у јетру, а одражава се и на здравље читавог организма. Редовно конзумирање артичоке стимулише функцију јетре и смањује масноће и холестерол у крви - каже Лидија Љубичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана