На кога смо лијепи, а на кога паметни? Истраживање о генетици открива о насљеђивању интелигенције

GS
Foto: X

Развој мозга зависи од једног родитеља, као и физички развој дјетета.

Истраживање спроведено у Шкотској потврдило је важност гена у развоју напредних когнитивних функција које се насљеђују од очева, иако су ови гени често деактивирани или потиснути. Насупрот томе, према студији с Универзитета у Вашингтону, дјеца чешће насљеђују интелигенцију од мајки, будући да мајке преносе гене обликујући дјечју интелигенцију путем X хромозома. Ово истраживање подржано је и резултатима истраживања из Глазгова, где је мајчин квоцијент интелигенције показао најбољу корелацију с интелигенцијом испитаника.

Експерименти с генетски модификованим мишевима такође су спроведени, показујући да додатна "доза" гена мајке доприноси већем мозгу и мањем тијелу, док додатна "доза" гена оца резултује мањим мозгом и већим тијелом, преноси 24седам.

Ово истраживање је пратило 12.686 испитаника од 14 до 22 године од 1994. године, узимајући у обзир факторе као што су раса, образовање и социо-економски статус. Кључни закључак истраживања је да развој мозга зависи од мајчиних гена, док физички развој зависи од очевих гена. Истраживачи наглашавају да, иако генетска предиспозиција има значајан утицај, окружење игра такође кључну улогу у когнитивном развоју дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана