Мушкарци изгубе једну и по, а жене више од две године живота: Навика повећава ризик од ране смрти

ГС
Мушкарци изгубе једну и по, а жене више од две године живота: Навика повећава ризик од ране смрти

Људи који додају више соли у храну током јела имају већи ризик од преране смрти, показало је ново велико истраживање.

Истраживачи са Универзитета Тулане за јавно здравље и тропску медицину у Америци анализирали су податке од 500.000 одраслих који су део британске Биобанке.

Открили су да они који увек додају со у храну имају 28 одсто већи ризик од ране смрти у односу на оне који никада не додају више соли.

У доби од 50 година, мушкарци изгубе 1,5 година, а жене 2,28 година у поређењу с онима који никада или ретко додају додатне зачине.

Студија, која је објављена у Еуропеан Хеарт Јоурналу у понедељак, 11. јула, пратила је прехрамбене навике учесника у периоду од девет година почевши од 2006. до 2010. године.

Истраживачи су рекли да налази указују на неколико импликација на јавно здравље.

"Колико знам, наша студија је прва која процењује везу између додавања соли у храну и преране смрти", рекао је главни аутор професор Лу Ки.

"Додавање соли у храну током јела уобичајено је понашање у исхрани које је директно повезано с дугорочном преференцијом појединца за сланом храном и уобичајеним уносом соли", појаснио је.

"У исхрани западних земаља, додавање соли за столом чини 6-20 одсто укупног уноса соли и пружа јединствен начин за процену повезаности између уобичајеног уноса натријума и ризика од смрти", додао је.

Ки је рекао да студија пружа нове доказе да ће модификација индивидуалних навика у исхрани, као што је смањење уноса натријума, "вјероватно довести до значајних здравствених користи", преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана