Мучнина, бол у грудима, камен у бубрегу: Омиљено тропско воће може бити опасно по здравље

б92
Foto: профимедиа

Умјереност је дефинитивно кључ свега. На примјер, ако унесете превише лимуновог сока у једном дану, шанса да ћете у крајњем случају имати нервозан стомак, веома је велика.

Наш организам је у стању да свари све одједном, због чега чини да желудац буде кисео дуже времена. То значи да се слузокожа органа за варење иритира, што води до болова у стомаку.

Гастроезофагеална рефлуксна болест позната је и као киселински рефлукс, а лимун је једна од намирница која је одговорна за њега. Садржај киселина у воћу може да ослаби доњи езогагелни сфинктер (мишић који одваја желудац од једњака), да стимулише производњу киселине у желуцу и да иритира највише оштећени део слузницне једњака. Резултат тога могу да буду и чиреви на желуцу.

 Неки од симптома су мучнина, регургитација (невољно враћање желудачног садржаја у једњак и ждрело), повраћање, бол у грудима, упала грла…

Други нежељени ефекат овог воћа је што помаже у стварању камена у бубрезима и жучној кеси.

Прекомерна употреба лимуна може да натера ваше органе за варење да абнормално упијају гвожђе, што води до тога да се количина гвожђа гомила у тијелу, и то је превелика количина која је потребна нашем организму. Ова висока концентрација гвожђа у крајњем случају може да доведе до болести као што је хемохроматоза или преоптерећење гвожђем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана