Мућкање уља у устима: Трик који "извлачи" бактерије из уста

GS
Foto: Facebook

Мућкање уља у устима корисно је за смањење количине бактерија у устима, побољшање здравља десни и спречавање проблема као што су лош задах и каријес. Ова пракса се повезује са ајурведом, праксом традиционалне медицине из Индије.

Оно што је карактеристично, на овај начин се "извлаче" бактерије из уста. Такође може помоћи хидратацији десни и повећањем производње пљувачке, што може смањити бактерије. Неке врсте уља такође садрже својства која могу природно смањити упалу и бактерије, а најважније је да овај поступак радите правилно.

Сазнајте шта можете и како да правилно усвојите ову навику која је врло једноставна.

1. Може смањити штетне бактерије у устима: Постоји око 700 врста бактерија које могу да буду у вашим устима. Одређене врсте штетних бактерија могу допринијети проблемима као што су каријес, лош задах и болести десни, а неколико студија је показало да мућкање уља може помоћи у смањењу броја штетних бактерија у устима.

У једној студији, 75 адолесцената је или користило антибактеријску водицу за испирање уста или је свакодневно испирало уље са сусамовим уљем. Након 15 дана, и водица за испирање уста и извлачење уља значајно су смањили број штетних бактерија пронађених у пљувачки и плаку.

Друга студија је пронашла сличне резултате. 60 учесника је испирало уста водом за испирање уста, водом или кокосовим уљем током двије недјеље. Утврђено је да и водица за испирање уста и кокосово уље смањују број бактерија које се налазе у пљувачки.

2. Може помоћи у смањењу лошег задаха: Халитоза, такође позната као лош задах, је стање које погађа око 50 одсто популације. Постоји много потенцијалних узрока лошег задаха. Најчешћи су инфекције, болести десни, лоша орална хигијена. Третман обично укључује уклањање бактерија, било четкањем или употребом антисептичке водице за испирање уста као што је хлорхексидин, а занимљиво је да је једна студија из 2011. открила да је мућкање уља једнако ефикасно као хлорхексидин у смањењу лошег задаха.

У студији, 20 дјеце је испирало или хлорхексидином или сусамовим уљем, што је изазвало значајно смањење нивоа микроорганизама за које се зна да доприносе лошем задаху. Иако је потребно више истраживања, мућкање уља може се користити као природна алтернатива за смањење лошег задаха и може бити једнако ефикасно као и традиционални третмани.

3. Спречава каријес: Лоша орална хигијена, конзумирање превише шећера и гомилање бактерија могу узроковати каријес. Плак такође може изазвати каријес, јер он формира премаз на зубима и састоји се од бактерија, пљувачке и честица хране. Бактерије почињу да разграђују честице хране, формирајући киселину која уништава зубну глеђ. Неколико студија је открило да мућкање уља може помоћи у смањењу броја бактерија у устима, спречавајући каријес. У ствари, нека истраживања су открила да се на овај начин може смањити број штетних бактерија које се налазе у пљувачки и плаку једнако ефикасно као и вода за испирање уста.

4. Побољшано здравље десни: Гингивитис је врста болести десни обиљежена црвеним, отеченим деснима које лако крваре. Бактерије које се налазе у плаку су главни узрок гингивитиса.

На срећу, мућкање уља у устима може бити ефикасан лијек за побољшање здравља десни и смањење упале. Дјелује првенствено тако што смањује штетне бактерије и плак у устима који доприносе обољењу десни.

Оно што је важно да знате, ово је врло једноставна техника. Можете да користите сунцокретово уље, али се могу користити и друге врсте уља. На примјер, кокосово уље посједује снажна антиинфламаторна и антибактеријска својства која могу бити посебно корисна, а маслиново уље је такође одлично за овај третман.

Да бисте започели, одвојите само 20 минута сваког дана. Измјерите једну супену кашику. Мућкајте га у устима 15-20 минута, пазећи да га не прогутате. Када завршите испљуните уље. Избјегавајте да га пљунете у умиваоник или тоалет, јер то може изазвати накупљање уља, што може довести до зачепљења.

Добро исперите уста водом прије јела или пића.

Понављајте ове кораке неколико пута недјељно или до три пута дневно. За најбоље резултате, већина препоручује да ово прво урадите ујутру на празан стомак, преноси "Политикин магазин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана