Можете ли сунчањем изгубити калорије?

ГС
Foto: Илустрација

Ако се знојите док лежите на сунцу, можда мислите да трошите калорије. Али само знојење не сагоријева калорије нити придоноси губитку нежељених килограма.

Шта се догађа ако се знојимо током сунчања?

Али, постоје двије ствари које произлазе из знојења тoком сунчања – регулација топлине и успорен метаболизам, пише Ливстронг.

Регулација топлине

Људи су, као и сви сисавци, топлокрвни, што значи да сами регулишу своју тјелесну температуру.

Када ваше тијело осјети да је у окружењу које је превруће или хладно, оно подузима мјере за регулацију властите температуре — наиме, дрхти у хладним окружењима или се зноји у топлим.

Друге физичке реакције на високе температуре могу укључивати ​​опуштање мишића и смањење брзине метаболизма.

Успорен метаболизам

Метаболизам је процес којим тијело претвара храну у енергију и опскрбљује станице том енергијом.

Ова енергија може доћи или из оброка или из резерви похрањених у тијелу као маст.

Количина енергије која вам је потребна зависи од нивоа тјелесне активности. Али тијело које мирује и даље захтијева минималну разину енергије за одржавање основних тјелесних функција – то је познато као ваш базални метаболизам или БМР.

Када је тијело топло и мирује, БМР опада, што значи да вашем тијелу треба мање калорија да настави функционирати. А будући да сунчање укључује непомично лежање на сунцу или у соларијуму, захтијева врло мало енергије. Другим ријечима, лежање на сунцу не сагоријева много калорија.

Сунчање само сагоријева калорије у општем смислу да ‌било што‌ сагоријева калорије. Ваше тијело сагоријева чак и малу количину калорија једноставним дисањем, пробављањем хране и спавањем, преноси АТВ.

Сагоријева ли сунчање сало?

Док сједење на сунцу не сагоријева калорије, постоје научни докази да излагање сунчевој свјетлости може помоћи вашем тијелу да сагоријева више масти.

Истраживања су показала како таласне дужине сунчане свјетлости помажу смањити бијеле масне станице које се налазе непосредно испод површине коже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана