Мозак не мора да остари, откривено која активност може то да спријечи

б92
Foto: илустрација

Ново истраживање са Универзитета Џорџије показује да физичка активност може да помогне у заштити ваших когнитивних способности како старите. И не мора бити интензивна вјежба да би се остварио утицај. Чак и само неколико корака више дневно користи когнитивној функцији.

Објављена у "Спорт Сајнс фор Хелт", студија је тестирала 51 старију особу, пратећи њихову физичку активност и мерење кондиције. Учесници су радили тестове посебно осмишљене за мјерење когнитивног функционисања и подвргнути су магнетној резонанци за процену функционисања мозга. 

Носили су и уређај који је мерио интензитет физичке активности сваког носиоца, број корака који је предузео и пређену удаљеност. Истраживачи су процјењивали кондицију кроз шестоминутни тест ходања, током којег су учесници ходали што су брже могли да пређу највец́у могућу удаљеност за ограничењо вријеме.

Мреже мозга се побољшавају физичком активношћу

Мозак се састоји од много различитих мрежа. Те мреже су у сталној комуникацији шаљући информације једна другој.

Али различити дијелови мозга су активни у различито вријеме. Мрежа која је активна када тијело мирује, на пример, искључује се када особа почне да покушава да заврши задатак. У то вријеме почиње рад друга мрежа.

Док је једна од ових мрежа активна, друга треба да буде искључена. Ако није, то је знак да човеков мозак не функционише онако како би требало да буде.

Ове мреже су кључне за обављање основних задатака у свакодневном животу, као што је памц́ење важних информација и показивање самоконтроле. Али како људи старе, ови задаци често постају све тежи.

Ова студија је била прва која је испитала однос и утицај функционисања мрежа у мозгу и физичке активности и вјежбања.

"Овај рад је узбудљив јер нам даје неке доказе да када се људи чије мождане мреже не функционишу оптимално, баве физичком активношц́у и ту видимо побољшање у њиховој извршној функцији и њиховој независности", рекао је један од аутора студије, а преноси Тецхнологy.

"Не кажемо да морате радикално да промените свој живот, али можете да се попнете степеницама када идете на посао", закључио је истраживач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана