Морска со лијечи: Четири разлога због којих требате да ускочите у море

Г.С.
Морска со лијечи: Четири разлога због којих требате да ускочите у море

Још од најстаријих времена, људи су знали да море позитивно утиче на здравље.

Хипократ, чију заклетву доктори још и данас полажу при прихватању свог звања, многе је своје пацијенте лијечио купком у води богатој минералима. Модерна наука потврдила је његова сазнања, а Задовољна.хр доноси четири здравствена разлога зашто је добро да одете на плажу и ускочите у море.

Море нам помаже у лијечењу болова у леђима, проблема с циркулацијом, спортских повреда, проблема с кожом, псоријазе, ишијаса, као и свих стања повезаних с модерним начином живота, попут нервне напетости, стреса, уклањања нечистоћу с коже те чисти тен и кожи даје потребну влажност.

Јача имунитет

Морска вода препуна је витамина, соли, аминокиселина те микроорганизама који дјелују попут природног антибиотика, те помажу тијелу у борби против бактерија. У мору се налазе трагови натријума, магнезијума, силицијума, калцијума, калијума, цинка, фосфора, јода, гвожђа... Дода ли се томе витамин Д који тијело добија захваљујући Сунцу, јасно је да море пружа праву здравствену његу ако се само препустимо боравку у морској води.

Удисањем морског ваздуха у тијело ћете унијети негативно набијене јоне, који су исто важни за одбрану организма. Исто тако, пливањем ћете раширити поре на кожи, што ће убрзати избацивање токсина.

Појачава циркулацију

Пливање увелико доприноси квалитету рада кардиоваскуларног система, а топлија морска вода може квалитетно надокнадити минерале изгубљене стресом, лошом прехраном и вањским загађењем.

Уравнотежује организам

Током пливања у мору, ваш организам покреће систем самоисцјељивања, смањујући симптоме болести попут астме, артитиса, бронхитиса и упала. Вода богата магнезијумом опушта мишиће и дјелује позитивно на квалитет сна, што доприноси менталној стабилности и добром расположењу.

Лијечи кожу

Већ споменути магнезијум у морској води помаже хидратацији и вањском изгледу ваше коже. Исто тако је учинковит у смањивању црвенила и храпавих дијелова коже, па је људима који пате од дерматолошких проблема савјетодавно да што више времена проведу у мору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана