Могу ли митисери нестати сами и како спријечити њихов настанак?

Г.С.
Могу ли митисери нестати сами и како спријечити њихов настанак?

Како бисмо се ријешили упорних митисера, прво требамо схватити шта су они заправо, објашњавају дерматолози. Они никако нису обични приштеви, већ накупине излученог природног себума у порама.

 

 

Ове мале црне тачке најчешће прекривају нос, браду и чело, а склонија им је масна кожа јер лучи више масноћа. Потамне у додиру с ваздухом, јер су сви митисери заправо жућкасте боје, али на површини коже попримају тамнију боју.

Важно је не истискивати их самостално - јер тада често долази до упале усљед неправилног чишћења лица и заостајања себума у порама. Радије се обратите стручном дерматологу за чишћење лица и механичко истискивање.

С обзиром на њихову понављајућу природу, можда ћете се запитати: Одлазе ли икада? Шта могу учинити да их се ријешим? Па, као и код свих питања коже, то је компликовано.

Могу ли митисери отићи сами?

Као и већина облика акни, митисери (који се понекад називају себум чепови) могу с временом нестати - потребно је само неко вријеме с обзиром на њихову незгодну природу.

"Митисери су најчешћи облик акни. Људи с маснијом кожом имају већу вјероватноћу да ће добити митисере, али свако их може добити. Они настају када се поре зачепе мртвом кожом и вишком уља, а врло су упорни", каже дерматолог Раечел Кохран Гатерс.

Можемо их подијелити по 'степенима озбиљности', па неки митисери могу отићи сами, поготово ако се налазе близу површине коже. Неки митисери тунелирају дубоко у кожу и мало је вјероватно да ће се сами ријешити, преноси "мбг".

Горњи слој коже, познат као епидермис, стално се обнавља. Те се станице замјењују новим свако четири до шест недјеља. Када се митисер налази близу површине, има рок од 6 седмица да се сам 'очисти'. Ако се то не догоди у том року, значи да ће остати.

Како их спријечити и лијечити

Већина људи погрешно сматра да ће агресивним пилинзима спријечити њихову појаву, али дерматолози објашњавају како се митисери налазе дубље од површинског слоја, па се таквим третманима скида само њихова капица те непотребно оштећује, односно стањује кожа. Пилинг би требало да буде благ и не примјењује се више од једном седмично.

Од хемијских рјешења истиче да је најучинковитија салицилна киселина, која се примјењује у облику гела за чишћење. Она се може пронаћи у бројним фармацеутским производима. Ова киселина са лица скида мртву, површинску кожу и не само да одчепљује већ настале митисере, већ помаже у спречавању поновног зачепљења тих рупа на кожи.

Ретиноиди такође могу помоћи, али искључиво код коже која није осјетљива, односно примјеренији су за зрелију и маснију кожу. Локални ретиноиди су деривати ​​витамина А који не само да смањују упалу, већ спречавају да се станице лијепе и блокирају поре. Осим тога, помажу у смањењу насталих мрљица и ожиљака.

Природни лијекови

Митисере чисте и намирнице из кухиње, а препоручује се да маске наносите једном седмично.

С њима можете одржавати чисто стање, али митисери ће се ипак повремено јављати, каже дерматолог која сматра да су природна средства увијек добродошла јер дјелују благотворно на кожу.

Цимет

У посуди треба помијешати једну кашичицу мљевеног цимета с двије кашичице меда.

Пасту потом треба нанијети на критичне тачке и оставити да дјелује барем 15 минута прије испирања.

Сок од лимуна

Одличан савезник у борби против митисера је лимун богат витамином Ц.

Он сужава поре, уклања мртве станице коже и дезинфикује кожу. Довољно је исцијеђени лимунов сок нанијети на лице и оставити да дјелује око пола сата те након тога испрати.

С лимуновим соком треба бити опрезан и не користити га чешће од једном у двије недјеље.

Зелени чај

Зелени чај прво треба скувати па потом охладити на собној температури.

Након тога ватом се наноси на митисере и испира након 10 минута.

Антиоксиданси из чаја помажу у чишћењу себума и смањују упалне процесе. Дјелује као природни тоник.

Мед

Загријте кашику меда, причекајте да се охлади на собној температури и потом нанесите на лице. Пазите да мед не буде преврућ.

Оставите да дјелује 10 минута па потом исперите млаком водом. Мед чисти митисере и уједно дјелује антибактеријски.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана