"Многи не знају разлику, преједају се" – једноставан тест открива да ли сте гладни или само жедни

B92
Foto: Ilustracija

Многи људи често посежу за храном кад заправо нису гладни, него само жедни, а тога нису ни свјесни.

Наиме, осјећају да им нешто у тијелу недостаје, али не знају шта тачно. Научници потврђују да сигнали за глад и жеђ потичу из истог подручја у мозгу па не чуди што их понекад помијешамо.

''Осјећате се ирационално, фрустрирано и брзо се изнервирате? Онда постоји велика вјероватноћа да сте гладни или, у најмању руку, брзо сагоревате шећере. Многи људи с којима сам радио буду гладни и раздражљиви када неколико сати не једу. Осим тога, често ми описују и друге нуспојаве попут умора, незаситне жудње и вртоглавице'', објашњава практичар функционалне медицине Вил Кол.

Он савјетује да у исхрану уврстимо здраве масноће како бисмо тијелу дали веће количине горива потребног да би нормално функционисало. Управо је недостатак енергије још један од знакова глади.

''Ако је прошло много времена откако сте последњи пут јели, велика је вероватноћа да ћете доживети значајан пад енергије. Тело вам тако сигнализира да поједете нешто, посебно ако сте се добро наспавали, а одједном сте постали јако уморни. С обзиром на тренутну популарност повременог поста и прескакања оброка, сматрам да људи обично одлучују да игноришу знакове глади иако имају све симптоме. Ако осећате вртоглавицу, немате енергије или не можете да се концентришете, можда вам заправо треба храна'', савјетује нутриционистица Џинџер Хултин.

Када је ријеч о препознавању симптома жеђи, један од најчешћих је главобоља, али неретко се појављује и код глади па треба освестити шта би од тога могло бити. Ако знате да сте довољно јели, а боли вас глава, могуће је да тијелу  недостаје течности или обрнуто.

''Заправо је врло уобичајено имати главобољу када вашем телу треба воде. Наиме, када смо дехидрирани, тада је мањи и волумен унутар крвних жила, а проток крви је отежан, што узрокује осећај вртоглавице и главобоље'', објашњава неуролошкиња Илен Рухој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана