Многи мисле да је ово поврће здраво, а може да штети штитној жлијезди

Агенције
Foto: Илустрација

Метаболизам је процес у коме се храна коју уносите у тијело претвара у енергију. Људи пате од болести штитне жлијезде, јер њихова штитна жлијезда производи превише или премало ових хормона.

Постоји неколико типова болести штитне жлијезде као што су хипертиреоза, хипотиреоза, тироидитис и Хашимотов тироидитис, а сви могу бити узроковани разним стварима попут недостатка јода или чак генетике.

Правилна исхрана игра кључну улогу у очувању здравља штитне жлијезде. Откријте које воће и поврће треба конзумирати умјерено како бисте подржали оптимално функционисање овог важног органа.

Гоитрогени

Гоитрогени су супстанце које могу ометати апсорпцију јода и инхибирати функцију штитне жлијезде. Поврће попут броколија, карфиола, купуса и прокеља садржи гоитрогене. Иако су ови састојци здрави у умјереним количинама, превелика конзумација може имати негативан утицај на штитну жлијезду.

Сочиво и боранија

Сочиво и боранија, иако су изузетно нутритивни извори протеина и влакана, такође садрже гоитрогене. Препоручује се да особе са осјетљивом штитном жлијездом конзумирају ове намирнице са опрезом, наводи портал Медикал Њуз Тодеј.

Спанаћ и кељ

Зелено лиснато поврће попут спанаћа и кеља богато је влакнима и витаминима, али такође садржи гоитрогене. Препоручује се разноврсна исхрана, уз умјерену конзумацију ових намирница.

Воће са високим нивоима цианида

Коштуњаво воће попут брескви, трешања, кајсија и јабука садрже супстанце које се називају цијаногене гликозиде, које се у организму претварају у цијанид. Иако у нормалним количинама не представљају ризик, прекомјерна конзумација може имати негативан ефекат.

Здрава исхрана је кључ очувања штитне жлијезде, а умјереност у конзумацији намирница које садрже гоитрогене може вам помоћи да одржите равнотежу у вашем исхраном плану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана