Многи избјегавају да једу овај дио меса, а не знају да је најбољи за срце

ГС
Foto: Архива

Кардиолог др. мед. Вилијам Дејвис вјерује да је храна која је добра за цријева често добра за срце. Зато је др. Дејвис је навео неке од омиљених намирница које увијек држи у фрижидеру, а које му помажу да одржи здравље срца.

Кардиолог који хвали месо? Ово је заиста необично. Обично се срчана дијета заснива на храни биљног порекла, а то често значи одбацивање меса како би се смањио ниво холестерола у крви и крвни притисак.Ударне вести

Чак је и студија објављена у часопису Америчког удружења за срце доказала да они који се придржавају биљне исхране могу побољшати кардиоваскуларно здравље за 16 одсто.

 

Међутим, Дејвис верује да је органски узгојено месо (животиње које су пасле траву) важан део уравнотежене исхране за здраво срце. Месо животињских органа (јетра, језик, панкреас, бубрези и др.) богато је витамином Б, гвожђем, цинком, магнезијумом, селеном, холином и витаминима растворљивим у мастима (А, Д, Е и К).

Искористите све

"Савремени људи су постали толико одвратни да више не једемо ни мозак, ни срце, ни језик, ни јетру. Поред тога, радимо веома глупе ствари, на пример купујемо месо без костију, пилеćа прса без коже и не користимо хранљиве материје које се налазе у костима и коштаној сржи. Као и колаген и хијалуронска киселина који се налазе у кожи", рекао је Дејвис.

Одбацивањем коже и костију животиња, каже др. Дејвисе, ми заправо одбацујемо благодети меса и саветујемо вам да сачувате кости, сало и од њега правите чорбе и супе.

Ту су и махунарке

Поред меса, његова омиљена храна су махунарке. Пасуљ, грашак, соја, сланутак треба да буду део дневног менија. Махунарке су богате влакнима, а влакна побољшавају здравље срца смањујуćи нивое ЛДЛ (лошег) холестерола. Поред тога, микробиоми црева обожавају исхрану засновану на храни биљног порекла. Махунарке су посебно добре јер садрже пребиотичка влакна која помажу доброј бактерији Аккермансиа муцинипхила да расте.
Етерична уља за јело

Потребна су даља истраживања о уносу етеричних уља, али многе културе практикују употребу уља и биља за здравље. У ствари, нека истраживања сугеришу да гутање етеричних уља може смањити лоше варење.

На пример, есенцијално уље нане побољшава здравље црева, док уље горке наранџе побољшава здравље стомака. Међутим, никако их не треба узимати без консултације са својим лекаром или нутриционистом јер морате бити веома опрезни.

"Постоји специфичан начин уноса етеричних уља јер их не узимате директно", истиче Дејвис и додаје да је опште правило: "Пазите на здравље црева и срце ćе вам бити захвално".

Такође, нека етерична уља не би требало да се уносе у организам, попут брезе еукалиптуса...

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана