Многи ће се одахнути: Ово је оптималан ниво крвног притиска

Г.С.
Многи ће се одахнути: Ово је оптималан ниво крвног притиска

Болести срца и крвних судова су водећи узрок смрти широм свијета, а очекује се да ће до 2030. године број смртних случајева порасти са садашњих 17,5 милиона на 23 милиона.

Када споменемо болести срца, већина прво помисли на срчани удар, али постоји још много стања која су повезана с тим појмом. Болести срца обухватају акутни реуматизам, хроничне реуматске срчане болести, хипертензивне болести, исхемијску (коронарну) болест срца, болести плућа срца и плућне циркулације, цереброваскуларне болести, болести артерија, артериола и капилара, као и болести вена, лимфних судова и лимфних чворова.

Болести срца и крвних судова су водећи узрок смрти широм свијета, а очекује се да ће до 2030. године број смртних случајева порасти са садашњих 17,5 милиона на 23 милиона. У Европи, око 4 милиона људи годишње умре од кардиоваскуларних болести, што чини 45% свих умрлих. 

У студији објављеној у јуну 2024. године, истраживачи су открили да је оптималан распон крвног притиска између 120 и 139 ммХг. Овај закључак су донијели проучавајући 68.000 особа старијих од 65 година које имају хипертензију.

„Анализирали смо средњи систолички крвни притисак учесника и утврдили да су они са вриједностима између 120 и 139 ммХг имали ниже стопе смртности повезане са срчаним ударом, затајењем срца, можданим ударом и смрћу“, објаснила је кардиологиња Мери Бранч за Парејд.

С обзиром да је студија спроведена међу одраслим Корејцима, важно је имати на уму да висок крвни притисак има многе узроке, укључујући генетику, исхрану, стрес и околне факторе. Према истраживању спроведеном у САД-у 2015. године, оптимални крвни притисак је између 120 и 140 ммХг.

„Пацијенти са хипертензијом би требало да разговарају са својим љекаром о циљном крвном притиску који је одговарајући за њих“, савјетује кардиолог Волас Р. Џонсон, преноси Б92.

Већина болести срца може се спријечити избегавањем фактора ризика као што су пушење, неправилна исхрана и недовољна физичка активност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана