Мистерије женског тијела: Ових 9 чињеница сигурно нисте знали

Агенције
Мистерије женског тијела: Ових 9 чињеница сигурно нисте знали

Женско тијело, ма колико се научници трудили да га докуче, ипак је мистерија.

Колико год се трудиле, жене се не буде савршено нашминкане и уредне фризуре, не миришу на шанел 24 сата свих седам дана у недељи и нису увијек савршено обучене. Ипак, постоје неке чињенице о женском тијелу за које смо сигурне да никад нисте чули за њих.

Женски врат је супер флексибилан

Мушкарци реагују успорено на звуке и дешавања око њих и обично се цијелим тијелом окрећу ка извору звука. Жене реагује брже и тако што окрећу главу у правцу звука, а све захваљујући покретнијем врату.

Жене боље баратају ријечима

Жене бије глас да причају више од мушкараца. То није само ствар навике, већ у женском тијелу постоји вишак посебног протеина - FOXP2 који омогућава изговарање око 20.000 ријечи дневно, док је за мушкарце тај просјек 7.000 ријечи.

Жене се брже везују

То је и благослов и проклетство. Због вишка окситоцина, жене се брже и више везују за људе, животиње, дјецу, пријатеље... Окситоцин је такође задужен и за дојење.

Жене се брже напију

Женско тијело садржи мање воде која помаже у метаболизму алкохола и ензима који се назива дехидрогенеза. Све то значи да се алкохол задржава у организму дуже и спорије се процесуира.

Порођај мијења женско тијело и то МНОГО!

Ваше тијело никада неће бити исто након порођаја. Цервикс се вишеструко увећава како би прошла беба.

Жене боље подносе бол

Да ли сте знали да успомена на претходно претрпљен бол утиче на будући осјећај бола? Ово је другачије код жена и мушкараца. Иако су осјетљивије на бол, жене га брже заборављају, па им слиједеће искуство бола није толико стресно и болно.

Женско тијело стално пролази кроз неке промјене

Можда сте завршиле са пубертетом, али промјене у тијелу не престају тада. Али не само да ваши мишићи настављају да расту, већ и ваш фронтални кортекс задужен за доношење одлука наставља да се развија. Никада није касно да развијете неке здраве навике.

Кожа код жена је суперосјетљива

Кожа жене је 25 одсто тања него кожа мушкарца. Кожа жене је осјетљивија на додир и друге стимулације, али и брже стари. Зато се код дама прије јављају финије линије по кожи.

Жене два пута проживљавају адолесценцију

Хормонски удар који доживљавамо као тинејџерке јавља се још једном у току живота и то око 45. године живота. Ваши хормони промијениће се још једном у перименопаузи, пише Зестрадар.цом. Нередовни циклуси, ноћно знојење, промјене расположења и све оне тинејџерске лудорије – све то вас чека у зрелом добу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана