Смију ли особе са дијабетесом да једу урме

ГС
Смију ли особе са дијабетесом да једу урме

Љекари често препоручују урме особама са анемијом због великих количина гвожђа које садрже, али, овај слатки плод богат је и другим једињењима која доприносе очувању здравља.

Урме су природни извор фруктозе, врсте шећера који се налази у воћу и садржи много слаткоcе у релативно малом залогају. Плод просечне тежине од око 24 грама садржи 67 калорија и око 18 грама угљених хидрата. Здравствени радници саветују особама са дијабетесом да буду свесни уноса угљених хидрата дневно а с обзиром на то да урме садрже висок садржај угљених хидрата, код многих изазивају забринутост.

Међутим, када се једу у умереним количинама, урме могу да буду део исхране која одржава добро здравље особа са дијабетесом. Једна сушена урма садржи скоро 2 грама влакана, или 8 одсто дневне вредности. Овај податак је важан јер дијетална влакна помажу нашем телу да апсорбује угљене хидрате споријим темпом, што је посебно важно за људе који живе са дијабетесом. Што се угљени хидрати спорије варе, мања је вероватноćа да ćе шеćер у крви порасти након јела. Лекари често препоручују урме особама са анемијом због великих количина гвожђа које садрже.

Како урме утичу на ниво шећера у крви?

Сладак укус урми може се приписати високој концентрацији природних шеćера. С обзиром на то да садрже фруктозу, многи вјерују да би особе са дијабетесом требало да се клоне урми. Генерално, особе са дијабетесом треба да једу храну која има низак дликемијски индекс, јер намирнице са високим гликемијским индексом могу да повећају ниво глукозе у крви. Међутим, урме имају просечан гликемијски индекс од 42, што их класификује као храну са ниским ГИ. Поред тога, конзумирање несланих орашастих плодова са урмама, ораха, на пример, може да изазове још спорије ослобађање природног шеćера из урми. Протеини и масти, који се налазе у орашастим плодовима, везаће се за шећер у урмама и спречити га да се пребрзо отпусти у крвоток.

Људско тијело полако апсорбује влакна и ово је важно за људе са дијабетесом, који морају да дају све од себе да избјегну скокове шећера у крви након јела. Ако имате дијабетес, једна или две урме дневно после оброка требало би да буде савршено безбедна храна. Међутим, након конзумирања урми може да дође до благог пораста нивоа глукозе у крви. Из тог разлога, особе са дијабетесом требало би увек да се посаветују са својим лекаром пре него што самоиницијативно крену да једу урме,пише б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана