Мистерија коначно ријешена: Зашто је женама хладније него мушкарцима?

ГС
Foto: Илустрација

Научници су коначно ријешили мистерију и одговорили на питање зашто је тако.

Вјерују да су жене еволуирале и да интензивније осјећају хладноћу јер то раздваја полове и спречава сукобе парова. Открили су да је иста особина присутна код многих птица и сисара, при чему женке преферирају угодно и топло гнездо или јазбину, док мушкарцима зима не смета толико.

"Мушкарци и жене различито осјећају температуру. Та разлика није настала да бисмо се с партнерима свађали око гријања, него управо супротно. С тачке гледишта еволуције, циљ је натјерати пар да се мало удаљи једно од другога како би свако могао да ужива ​​у миру и тишини", рекао је доктор Еран Левин с Универзитета у Тел Авиву.

Код птица селица мужјаци зиму проводе у хладнијим подручјима него женке. А женке шишмиша имају тенденцију да се скупе у угодном кутку, док мужјаци воле да се шире у прозрачним пролазима. Код многих сисара мужјаци више воле сјенку, а женке сунце, или се мужјаци пењу на врхове планина, док женке остају у долинама.

Студија објављена у часопису Глобал Ецологy анд Биогеограпхy додаје да одвајање мужјака и женке смањује такмичење око ресурса у околини и држи подаље мужјаке који могу да буду агресивни и угрозе бебе, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана