Мислили сте да нас само вода хидрира? Веома помажу и ове намирнице

GS
Foto: Twitter

Када људи размишљају о хидратацији, често се фокусирају на пића као што су вода, чај, сокови… Али тијело заправо добија значајну количину хидратације из хране коју једете јер храна богата водом може обезбиједити додатну хидратацију.

Према препорукама, жене би требало да уносе укупно 2,7 литара (око 11 шољица) воде дневно, док би мушкарци требало да имају за циљ 3,7 литара (око 16 шољица) укупне воде дневно. Важно је напоменути да сва ова "тотална вода“ не мора да потиче само од пића, већ може бити и резултат конзумирања хране.

Стручњак Рокане Ехсани, МС, РД, CSSD, ЛДН, регистровани дијететичар и нутрициониста у Мајамију, наглашава важност воћа и поврћа у задовољавању потреба за хидратацијом.

Воће и поврће садржи значајне количине воде и могу бити одличан савезник у одржавању хидратације тијела.

Да бисте повећали унос хидратантне хране, Ехсани препоручује укључивање воћа и поврћа у сваки оброк. На примјер, за доручак можете јести воће попут бобичастог воћа или банану, а ако више волите укусан доручак, можете додати парадајз, лиснато поврће, паприке и печурке у тост од авокада и јаја.

Као ужину, уместо нездравих грицкалица, можете јести комаде воћа са шаком орашастих плодова или воће са јогуртом.

За вечеру се препоручује да вам бар половина тањира буде попуњена поврћем. Уместо да поједете парче или два броколија уз главни оброк попут тестенине, пиринча или бифтека, користите припремљену салату или смрзнуто поврће које можете брзо припремити у микроталасној.

Ове једноставне промјене у навикама у исхрани могу вам помоћи да повећате унос воде из хране, што доприноси бољој хидратацији тијела. Воће и поврће, поред хидратације, такође обезбеђују важне хранљиве материје и влакна, чинећи њихову конзумацију корисним за опште здравље.

Због тога се препоручује да људи укључе разноврсно воће и поврће у своје оброке како би осигурали адекватан ниво хидратације и благостања.

Топ-10 најбољих намирница за додатну хидратацију

Ајсберг салата (96% воде)

Ајсберг салата је врста салате која се често користи у многим јелима због свог хрскавог и освежавајућег укуса. Поред тога, богата је водом, која пружа хидратантни ефекат, ниске је калоријске вредности (са само десет калорија по шољици) и извор је витамина А и Ц.

Приликом припреме препоручује се да се листови добро оперу и оцеде како би се уклонио вишак влаге и обезбедила свежина.

Краставац (95% воде)

Краставци садрже око 95% воде и пуни су калијума, што може помоћи у спречавању можданог удара. Они такође садрже антиинфламаторну супстанцу, фисетин, која подржава здравље мозга, каже Илисе Шапиро, регистровани нутрициониста.

То је свjеже и сочно поврће које можете користити у разним јелима и салатама. Краставци су одличан извор хидратације због високог садржаја воде, што их чини идеалним за унос током топлих летњих месеци. Поред тога, богати су влакнима, витаминима (као што су витамин К и Ц) и минералима као што су калијум и магнезијум. Ови хранљиви састојци доприносе здрављу срца, стимулишу варење и подржавају имуни систем.

Тиквице (95% воде)

Са садржајем воде од 95%, тиквице су високо на листи високохидратантних намирница. Пошто су малокалоричне (једна мала тиквица има само 20 калорија), савршена су замjена за тjестенину.

Целер (95% воде)

Целер је хрскаво и освежавајуће поврће које је такође одличан избор за хидратацију. Састоји се углавном од воде, што га чини идеалним за одржавање хидратације тела, а има и мало калорија.

Око 95% целера је вода, што га чини једним од најхидратантнијих поврћа доступних на тржишту. Осим хидратације, целер има и бројне друге здравствене предности. Богат је влакнима, витаминима (као што су витамини К и Ц) и минералима (укључујући калијум), који могу допринети здрављу срца, подржати варење и ојачати имуни систем.

Парадајз (95% воде)

Са садржајем воде од скоро 95%, парадајз је савршена храна коју можете да укључите у било који оброк и пун је хранљивих материја. Они су богат извор ликопена, каротеноида познатог по својим антиканцерогеним ефектима, калијума и витамина А и Ц.

Захваљујући овом великом садржају воде, парадајз има веома ниску калоричну вредност, што га чини идеалним за оне који желе да одржавају уравнотежену исхрану или контролишу телесну тежину.

Ротквице (95% воде)

Ово коренасто поврће се састоји од 95% воде.

"Ротквице су познате по свом расхладном дејству. Природна топлота или зачињеност ротквице делује на тело и помаже у ослобађању вишка топлоте у телу“, каже Ребека Скричфилд, ауторка књиге "Body Kindness". Додаје да су и одличан извор витамина Ц, фосфора и цинка, кључних минерала и антиоксиданата који штите ћелије и негују ткива.

Патлиџан (92% воде)

Са садржајем воде од око 92%, патлиџани су хидратантна храна која је такође нискокалорична и добар извор дијеталних влакана. Такође су извор бакра, витамина Б, мангана, витамина К и калијума, хранљивих материја које подржавају здрав метаболички, имуни и кардиоваскуларни систем, каже стручњак.

Лубеница (92% воде)

Лубеница је сочно и освежавајуће "воће" познато по великом садржају воде, што је чини одличним избором за хидратацију организма. Састоји се од око 92% воде, што га чини једном од најхидратантнијих врста воћа. Поред тога, пуна је хранљивих материја попут витамина А, Б6 и Ц, као и ликопена и антиоксиданата. Можете га јести, али и користити за прављење сладоледа или ароматизирање воде.

Карфиол (92% воде)

Карфиол има мало калорија и богат је водом, што га чини добром опцијом за хидратацију тела.

Састоји се од око 92% воде, што значи да има сличан ефекат на хидратацију као и друго водено поврће као што су краставац и лубеница. Карфиол је богат влакнима, витаминима Ц, К и Б6 и минералима као што су калијум и фолна киселина. Ови хранљиви састојци подржавају здравље срца, стимулишу варење и јачају имуни систем.

Грејпфрут (92% воде)

Грејпфрут садржи 92% воде, што га чини једном од најхидратантнијих врста воћа. Такође је мало калорија, али је богат хранљивим материјама: витаминима А и Ц и извор је моћних антиоксиданата који могу помоћи у јачању вашег имунолошког система. Редовна конзумација грејпфрута може да пружи бројне здравствене предности и допринесе вашем општем благостању, али је ипак важно да будете пажљиви са количинама које конзумирате, као и са било којом другом врстом хране, преноси б92

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана