Мирисне свијеће могу негативно утјецати на наше здравље, ево и како

Кликс
Foto: илустрација

Свијеће су некима омиљени декоративни предмет у дому, не само јер стварају угођај него и због угодног мириса којим испуњавају просторију. Ипак, један хемичар објаснио је како би оне могле донијети више штете него користи.

Др. Дан Гублер органски је хемичар који на својим друштвеним мрежама често дијели здравствене савјете, а нарочито на ТикТоку гдје га прати преко 33.000 људи.

У једној од својих објава упозорио је пратитеље да не користе мирисне свијеће, образложивши и зашто.

"Постоји много клиничких студија које показују како запаљена свијећа у затвореном простору може узроковати озбиљне здравствене проблеме, попут спречавања способности ћелија да се развијају", започео је Др. Дан.

Хемичар је објаснио како под појмом загађења зрака често подразумијевамо оно које се одвија вани, но да је исто чешће присутно у затвореним просторима, а између осталог узроковано је и свијећама.

"Свијеће су направљене од јефтиног парафинског воска, умјетних мириса и боја те када горе испуштају угљични моноксид, диоксид, сумпор диоксиод бензопирен и друга једињења", истакао је и додао како ова једињења имају лош утјецај за наше тијело.

Дан тврди како нас, при куповини свијећа, произвођачи најчешће не упозоре на њихове састојке.

"Проблем са свијећама је тај јер код њих нема контроле квалитета. Њихови произвођачи нису обавезни и не показују 90 посто својих састојака, а ми их купујемо и удишемо. То је велики проблем, будите опрезни", упозорио је он.

Бивши професор напоменуо је у свом видеу који је прикупио преко 1,8 милиона прегледа како ово не значи да више никада не смијемо запалити свијећу, него да требамо пажљиво руковати са истом.

"Ако с времена на вријеме запалите свијећу у добро прозраченом простору то неће представљати проблем,али ако држите свијеће стално упаљеним то би могло бити лоше", закључио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана