Mинерали и имунитет: Сви су битни, али ова три су најважнија

ГС
Mинерали и имунитет: Сви су битни, али ова три су најважнија

Ако у организму нема довољно цинка, долази до слабљења имунолошке реакције у неким ћелијама

Минерали нам обезбјеђују јачи имунитет, више енергије и болји сан. Љекари се слажу да они имају изузетно важну улогу у правилном функционисању цијелог организма јер га штите и чувају од стреса и слабости. Иако су у храни присутни у врло малој количини, утичу на све органе, а ако их нема довољно, јавлјају се различита обољења. Најважнији минерали су магнезијум, цинк и гвожђе.

Мегнезијум

То је минерал који се у стресним ситуацијама излучује путем тјелесних течности. Оптималан унос магнезијума може да ублажи осећај анксиозности, а важан је и за здравлје костију и мишића, као и осјећај енергије. Поједина истраживанја показују да поволјно утиче и на сан. Колика је дневна доза магнезијума која нам је потребна С обзиром на то да се његове резерве умањују напорном физичком активношћу (мишићи га троше током вјежбања), понекад ту дозу треба повећати.

Магнезијум се налази у сјеменкама и језграстом воћу, зеленом поврћу, авокаду и црној чоколади. Уз обавезну консултацију са љекаром, можете га уносити и у виду суплемената, али у том случају може доћи до опстипације, пише Лепота и здравлје.

Цинк

Цинк утиче на имуни систем и самим тим нас штити од различитих инфекција (уклјучујући и Ковид-19). Ако га у организму нема доволјно, долази до слаблјенја имунолошке реакције у неким ћелијама. То отежава борбу с инфекцијом и може изазвати упалне процесе и ћелијска оштећенја.

Која храна је богата цинком Највеће количине се налазе у морским плодовима и црвеном месу, а нешто манје има га у махунаркама, језграстом воћу, интегралним житарицама и семенкама бундеве. Оптимални дневни унос цинка износи око 8мг.

Гвожђе

Овај минерал је неопходан да би еритроцити несметано преносили кисеоник кроз цијело тијело. Поред тога, гвожђе је важно за функцију мишића. Недоволјан унос храном може да изазове општу слабост, отежа концентрацију и повећа ризик од настанка анемије.

Да до тога не би дошло, једите месо, морске плодове, језграсто воће, махунарке, зелено лиснато поврће.

Доказано је да гвожђе поболјшава спортске перформансе код спортисткинја у репродуктивним годинама. С обзиром на то да се тај минерал губи не само путем крви (током менструације), већ и путем знојенја, посебно треба да буду обазриви лјиуди који се баве напорним физичким активностима. Са количином гвожђа треба бити опрезан јер прекомјерни унос изазива стомачне проблеме и ћелијска оштећења.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана