Миловановић: Поствирусни синдром хроничног умора - веома опасна болест

Срна
Миловановић: Поствирусни синдром хроничног умора - веома опасна болест

БАЊАЛУКА - Један од најпознатијих свјетских неурокардиолога Бранислав Миловановић указао је да је поствирусни синдром хроничног умора болест која је веома опасна и у рангу карцинома и ХИВ-а, те је свима који су прележали вирус корона савјетовао да наредних шест мјесецу прате стање.

Миловановић, који је и предсједник Удружења за неурокардиологију Србије, навео је да клинички умор није обичан умор, већ онај који не пролази одмором и спавањем и траје дуже вријеме.

Он је додао да се послије након немогућности одмора јављају и други симптоми и поремећаји.

“Американци су дошли до податка да од 33 до 50 одсто случајева постковида настају оштећења аутономног нервног система, а то је битно јер може да дође до појаве изненадне срчане смрти, оштећења кардиоваскуларног система и свих система”, рекао је за РТРС Миловановић, кардиолог и шеф прве Неурокардиолошке лабораторије у Србији.

Према његовим ријечима, та болест се јавила у огромном проценту, а лијечење је кључно и компликовано.

“Пацијенти прво почињу да губе свијест, јављају им се несвјестице и вртоглавице, зујање у ушима, имају проблем са краткотрајним памћењем, постају анксиозни, добијају тремор руку и ногу. Осамдесет одсто пацијената има проблем са стомаком”, навео је Миловановић.

Он је нагласио да би сви пацијенти који су прележали ковид у Универзитетском клиничком центру Републике Српске требало да испитају како функционише њихов аутонервни систем.

“Ти прегледи се већ обављају, испитано је већ 120 пацијената, што нико у свијету није урадио. То је био врло храбар потез”, рекао је Миловановић и додао да је Свјетска здравствена организација одредила 12. мај као Међународни дан подизања свијести о синдрому хроничног умора. /крај/вј

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана