Микропластика је скривена у нашем дому, једемо је и купамо се њоме! Ево како једноставно можемо да је избјегнемо

ГС
Микропластика је скривена у нашем дому, једемо је и купамо се њоме! Ево како једноставно можемо да је избјегнемо

Вода, ваздух и храна у вашем дому пуни су милионима ситних честица пластике. Гдје их има највише и како можете на једноставан начин да смањите количину микропластике у вашој кући?

Микропластика је свуда око нас. Мања од зрна соли, сусрећемо се с њом више него што можемо да замислимо.

Људи годишње удахну око 22.000.000 микро и нанопластике, зато што се она налази у храни, води и ваздуху.

Као резултат тога, микропластика је откривена у нашој крви и плућима. Тек почињемо да схватамо ефекат микропластике на људско здравље — али истраживања сугеришу да би требало да будемо забринути.

Ове ситне пластичне честице су углавном неизбјежне, али једноставним замјенама и промјеном понашања можемо да смањимо количину микропластике на коју наилазимо у свом дому.

Кухиња — од паковања до даске за сечење

Замислите како спремате кромпир за ручак или салату од парадајза.

Већ једноставним отварањем пластичне кесе и фолије када је поврће у њу упаковано, ослобађа се микропластика, наводи се у раду из 2020. године, објављеном у Сајентифик рипортсу.

Затим, кромпир љуштите и сечете на пластичној дасци за сјечење. Научници су у јуну 2023. године открили да сечење хране на пластичним даскама производи десетине милиона микрочестица сваке године.

"Требало би да пређемо на дрвене даске за сечење", каже Химани Јадав, водећи аутор студије и истраживач на Државном универзитету Северне Дакоте.

На ред долази пржење. Прегревање и употреба тигања обложених тефлоном који спречава лепљење могу да додају 2,3 милиона микро и нанопластике вашој храни. Истраживачи процењују да несвесно недељно поједемо микропластике у тежини кредитне картице.

Дакле, како смањити пластику у храни?

Носите своје кесе за вишекратну употребу како бисте избегли паковање хране у пластичну амбалажу. Када загревате храну, користите нерђајући челик или ливено гвожђе уместо нелепљивих тигања.

Још један начин да ограничите изложеност је да филтрирате воду из славине - анализа из 2019. је открила да се пластична влакна налазе у скоро 95 процената узорака воде из чесме у Сједињеним Државама.

Козметика

Деведесет одсто свих козметичких производа садржи микропластику, која им се додаје за вискозност, боју и сјај. Када се ови производи исперу под тушем, око 100.000 пластичних честица преплави канализациони систем. Микропластика успешно избегава филтере за отпадне воде и загађује водене токове.

Производи за туширање нису једини извор пластике у купатилу.

Индустрија дезодоранса је одговорна за преко 6 милиона килограма пластичног отпада годишње. Марамицама за лице и бебе које су делимично направљене од пластике може да буде потребно више од једног века да се разграде, а више од две милијарде бријача за једнократну употребу сваке године стигне на депоније.

Потрошњу пластике можете једноставно смањити бирајући алтернативе - производе за вишекратну употребу, шампоне у рециклираним паковањима, ако је могуће већим, како би се избегла стална куповина. Памучни пешкирићи за брисање лица, четкице за зубе од бамбуса, а можете и да се охрабрите да сами направите дезодоранс или пасту за зубе.

Будућност без пластике?

Произвођачи пластике и компаније које продају своје производе одговорни су за велику количину пластичног отпада у нашем окружењу, а значајно смањење те пластике — и микропластике која долази са њом — захтеваће храбро законодавство попут глобалних уговора и државних закона.

Али појединци ипак могу да направе разлику.

"Крајње је време да преузмемо одговорност за пластику за коју мислимо да нисмо одговорни", каже Јадав.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана