Методе како одложити проблеме с памћењем

GS
Foto: Ilustracija

Како старимо јављају се промјене у начину на који мозак чува информације, отежавајући присјећање на одрађене чињенице. Ипак, то не значи да не можете ништа да предузмете како бисте овај процес одложили.

За почетак набавите бочицу есенцијалног уља рузмарина или босиљка. Тестови можданих таласа показују да удисање неког од ових мириса повећава настајање бета таласа у мозгу што указује на већу будност. Довољно је да ставите мало уља на косу, ручне зглобове или одјећу, било које мјесто гдје можете да осјетите мало мириса. Или, ставите мало уља у дифузер за етерична уља и пустите да испуни просторију.

Шетња сваког дана

Ако пијете напитке с кофеином имаћете краткотрајно повећање концентрације, а постоје и дуготрајне користи. Истраживања показују да особе које пију три или четири шоље кафе на дан имају мању вјероватноћу да доживе губитак памћења.

Да ли сте знали да гинго билбоа побољшава доток крви у мозак, што помаже ћелијама да добију неопходан кисеоник? Узимајте 120 мг ове биљке на дан. Иначе, стандардизован екстракт гинка се често преписује за превенцију губитка памћења, као и шлога.

Други начин да се повећа доток крви до мозга је кретање. Било која врста вјежби ће послужити, а посебно аеробне попут шетње и вожње бицикла.

Храните се паметније

Нова истраживања показују повезаност између благе интолеранција на глукозу и губитка памћења у старости. Одржавајте ниво шећера у крви стабилним; једите редовне оброке разумних количина са нагласком на интегралне житарице и поврће богато влакнима, умјесто "бијелих" угљених хидрата као што су тестјенина и хљеб од бијелог брашна, кромпир и рижа.

Фокусирајте се на добре масти (омега 3 масне киселине), оне које се налазе у хладно цијеђеним уљима, орашастим плодовима, сјеменкама, авокаду и риби.

Имајте на уму и да 85 одсто мозга чини вода. Стога ако не пијете најмање осам чаша течности на дан, вријеме је да стекнете ову навику. Дехидрација доводи до умора, који може да узме данак у виду памћења.

Такође, увјерите се да преко своје исхране добијате витамин Б који помаже у изградњи и обнављању ткива мозга. Банане, леблебије и ћуретина су богате витамином Б6, интегралне житарице, месо, коштуњаво воће, сјеменке и пшеничне клице су такође добри извори свих витамина Б.

Укрштене ријечи

Уложите труд да бисте одржали менталну активност. Рјешавање укрштених ријечи, учење страног језика, читање... може добро да тренира ваш мозак.

Такође, нађите начин да смањите стрес. Напете особе имају висок ниво хормона стреса (кортизола) у свом организму. Током времена ови хормони могу да утичу на дио мозга који контролише памћење.

Не морате да пјевате црквене пјесме или медитирате, само радите оно што је једноставно и забавно, од љуљања у мрежи за лежање до сликања прстима са својом дјецом или унуцима.

Савјет плус

Слушајте често музику, и то различите врсте. Стручњаци су утврдили да слушање музике може да побољша концентрацију и помогне вам да се сјетите шта сте учили. А ако заиста желите да изоштрите своје памћење купите музички инструмент. Учење свирања ће вам помоћи да развијете моторне вјештине које фино регулишу способност мозга да анализира и фокусира се, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана