Метаболизам исти од 20. до 60. године – гојимо се зато што једемо, а не зато што старимо

ГС
Foto: rts.rs

Пребацујете кривицу због вишка килограма на спорији метаболизам усљед старења? Не тако брзо. Резултати нове међународне студије у супротности су са увреженим мишљењем да метаболизам равномјерно опада са годинама. Све до 60. године ваш метаболизам је исти као и кад сте имали двадесет.

Међународни тим стручњака анализирао је бројне параметре 6.400 људи, узраста од 8 дана до 95 година из 29 земаља широм света. Утврдили су да метаболизам остаје исти током доброг дела „средњих“ година.

Врхунац достиже до прве године, а од 20. до 60. се стабилно одржава на истом нивоу.

Да би утврдили утицај старости на метаболизам, истраживачи су прилагодили факторе попут величине и тежине тела (већа тијела сагоревају више калорија да би се одржавала), као и количину масног и мишићног ткива (мишићи сагоријевају много више калорија од масног ткива).

„Метаболички процеси остају стабилни током нашег одраслог живота, од 20. до 60. године“, истиче вођа студије Херман Понцер, професор еволутивне атропологије на Универзитету Дјук.

Посебно занимљиво стручњацима било је то што нису запазили промјену метаболизма током менопаузе, пубертета или трудноће, преноси РТС.

„Људи често кажу: 'Када сам прешао тридесет мој метаболизам се страшно успорио.' Ми нисмо пронашли доказе за то“, каже аутор студије објављене у часопису Сајенс (Science).

Како су израчунали брзину метаболизма

Понцер и његове колеге користили су посебан тест водом. У њему, људи подвргнути тесту су пили воду у којој је дио водоника и кисеоника замењен изотопима тих елемената који се могу пратити у узорцима урина.

„Израчунавајући колико водоника и кисеоника изгубимо дневно, можемо да израчунамо колико угљен-диоксида наше тијело произведе. То је веома прецизно мјерење колико калорија сагорите сваког дана, јер не можете да сагорите калорије без стварања угљен-диоксида“, објашњава Понцер.

Истраживачи су анализирали укупну дневну потрошњу, која укључује и калорије које сагоримо на све тјелесне процесе, од дисања, варења хране до размишљања и помјерања тела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана