Ментално здравље на радном мјесту кључ за продуктивност

Мр сци др мед Александар Пејић
Ментално здравље на радном мјесту кључ за продуктивност

Сутра је 10. октобар. На тај дан обиљежавамо Свјетски дан бриге о менталном здрављу. Због тога, октобар је мјесец посвећен подизању свијести о менталном здрављу, а овогодишња главна тема Свјетског дана менталног здравља гласи: "Вријеме је да ментално здравље постане приоритет на радном мјесту."

Размислите о радном дану у којем се осјећате преплављени обавезама, док вам енергија опада већ у раним сатима. Мисли су вам неорганизоване, а притисак да остварите максималну продуктивност не престаје. Многим запосленима широм свијета ово је свакодневна борба – како са пословним задацима, тако и са властитим менталним стањем.

Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), ментални поремећаји су један од главних узрока смањења радне ефикасности. Статистике показују да депресија и анксиозност доводе до губитка чак 12 милијарди радних дана сваке године, што глобалној економији наноси штету у вриједности од 1 трилион долара годишње. Ови подаци нас подсјећају колико је важно да се ментално здравље на радном мјесту схвати озбиљно.

Значај овогодишњег Свјетског дана менталног здравља 

Порука Свјетског дана менталног здравља 2024. не може бити јаснија: "Ментално здравље на радном мјесту мора постати приоритет." Ова тема је посебно релевантна у тренутку када се многи запослени суочавају са изазовима попут рада на даљину, константног притиска да буду доступни, те све већих захтјева за продуктивношћу.

Често дијелим причу о једној пацијенткињи, назовимо је Марија, која ми се обратила због симптома изгарања. Марија је била успјешна у свом послу, али осјећај кривице сваки пут кад би искључила телефон или напустила канцеларију на вријеме постајао је неподношљив. Плашила се да ће је други сматрати "мање вриједном" ако повремено направи паузу, па је наставила радити без престанка, док јој се ментално здравље постепено погоршавало.

Како запослени могу преузети контролу над својим менталним здрављем?

Наравно, и запослени морају играти активну улогу у очувању свог менталног здравља. Ако осјетите прве знаке стреса или изгарања, попут сталног умора, губитка концентрације или осјећаја преплављености, важно је предузети кораке.

Ево неколико савјета:

•        Поставите границе: Научите када је вријеме да се искључите. Радно вријеме би требало бити јасно одвојено од слободног времена. Након радног времена, искључите пословне имејлове и обавјештења, како бисте свом уму дали прилику за одмор.

•        Вјежбајте бригу о себи: Свакодневна физичка активност, довољна количина сна и здрава исхрана могу значајно побољшати ваше ментално благостање. Такође, одвојите вријеме за активности које волите – било да је то читање, шетња или провођење времена с породицом.

•        Разговарајте о својим осјећањима: Не бојте се подијелити како се осјећате с пријатељима, породицом или колегама. Отворени разговор може вам помоћи да разјасните своје мисли и пронађете подршку. Као што је рекла позната америчка психологиња Brené Brown: „Рањивост није знак слабости; то је наш најтачнији пут ка храбрости.“

Вријеме за акцију 

Ментално здравље више не смије бити табу тема у радном окружењу. Послодавци, као и сами запослени, морају препознати да брига о менталном благостању није луксуз, већ основна потреба за дугорочни успјех и задовољство. Мјесец октобар, посвећен менталном здрављу, нуди нам идеалну прилику да се присјетимо важности овог питања и уведемо промјене које ће користити свима нама.

Нека ментално здравље постане приоритет. Јер радник који је ментално стабилан и задовољан није само ефикаснији – он је темељ здравог и успјешног пословног система. Ако ви или неко у вашој околини осјећа притисак и бори се са менталним изазовима, не оклијевајте потражити помоћ. Први корак ка опоравку често почиње разговором, а сваки разговор може бити пут ка сретнијем и стабилнијем животу.

Аутор је специјалиста психијатрије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана