"Мазни" говор један од честих разлога за одлазак код логопеда

ГС
Foto: Илустрација

Када дјете шушка или не изговара правилно све ријечи, то је многима симпатично. Међутим, уједно је и аларм да дијете треба да иде код логопеда.

Неправилно изговарање ријечи је само један аспект онога чиме се логопед бави, преноси портал б92.

"То су тзв. артикулациони поремећаји и у зависности у ком периоду дијете изговара неправилне гласове, ми ћемо реаговати. Уколико родитељ доведе дијете због неизговарања гласа Р око друге–треће године, нећемо га укључити у логопедски третман, већ ћемо родитељу дати савјет за стимулацију јер се гласови развијају по одређеној гласовној линији", открила је за Телевизију Прва логопед др Јована Узелац.

Према њеним ријечима, дијете би до пете године требало да изговара апсолутно правилно све гласове српског језика. Дакле, до треће би требало да изговара правилно све вокале, гласове из групе плозива, то су П, Б, К, Г, Т, Д, назале М, Н, Њ, полувокал Ј и неке гласове из група фрикатива као што су Ф, В и Х.

"Дакле ако у трећој години имамо потпуни изостанак гласова, ту би већ требало да се родитељ обрати логопеду. Најтеже гласове за изговор попут оних из групе африката Ч, Џ, из групе фрикатива као што су Ш, Ж и чувени глас Р који је и најтежи за изговор јер захтјева вибрације језика, а ту су негдје и глас Л и Љ, дјете мора да научи до пет и по година."

Мазни говор родитеља са дјецом може да направи проблем.

"Требали бисмо правилно, разговјетно са свим овим нормалним прозодијским и артикулацијским карактеристикама да изговарамо гласове. Не треба да подржавамо мазни говор, ни да тепамо", увјерава др Узелац.

Најчешће се јављају артикулациони проблеми и тада говор, како каже, може бити и потпуно неразумљив, а јављају се и тежи језички проблеми, било примарни, било секундарни (због неких других узрока).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана