Масна јетра: Све што требате знати

ГС
Масна јетра: Све што требате знати

Чињенице и неистине о проблему од којег болује милијарда људи, а све је учесталији код дјеце и адолесцената

Иако љекари упозоравају на озбиљност дијагнозе масне јетре, у јавности се ово стање често потцјењује. Ево шта о томе мисле стручњаци.

Болест масне јетре убраја се међу водеће здравствене проблеме данашњице и често се повезује с гојазношћу и дијабетесом. Како истраживања говоре, од ове болести у свијету болује чак милијарда људи, а поражавајућа је чињеница што се болест све чешће препознаје и дијагностификује код дјеце и адолесцената.

Масна јетра уско је повезана с поремећајима метаболизма и инсулинском резистенцијом. Хронична инсулинска резистенција и хипергликемија доприносе липогенези у јетри, што води до накупљања масноће. Зато промјена назива из НАСХ (Нон-алцохолиц стеатохепатитис ) у МАФЛД ( Метаболиц дyсфунцтион-ассоциатед фаттy ливер дисеасе), наглашава метаболичке узроке стања и омогућава боље разумијевање и лијечење ове све присутније болести јетре.

Иако многима дијагноза масне јетре не звучи опасно, ако се не лијечи, ова болест може да напредује до упале јетре, цирозе и карцинома. За Вечерњи лист доц. др сц. прим. Љиљана Фодор Ђурић из Поликлинике Медикол говорила је о важности редовних прегледа, превенцији и лијечењу масне јетре.

"У свијету од масне јетре болује чак милијарда људи, а поражавајућа је чињеница што се болест све чешће препознаје и дијагностификује код дјеце и адолесцената. Када узмемо у обзир посљедице, као што су озбиљнија обољења јетре, кардиоваскуларне и онколошке болести, то ставља огроман терет на појединца, породице и тдравствене системе. Превенција, која укључује редовне прегледе и здрав начин живота, али и едукација, кључни су фактори за смањење ризика оболијевања од масне јетре", објашњава доц. др. сц. прим. Љиљана Фодор Ђурић.

Једном, када је постављена дијагноза масне јетре, пацијенти никако не би смјели да занемаре ово стање, упозорава љекарка, а лијечење масне јетре углавном се заснива на промјени животних навика, што доводи до рјешавања проблема гојазности, као једног од ризичних фактора ове болести.

"Углавном, пацијентима препоручујемо увођење исхране која минимално оптерећује јетру, што значи смањен унос калорија, избјегавање хране богате засићеним мастима и повећан унос влакана. У циљу смањења тјелесне масе и побољшања инсулинске осјетљивости такође се препоручује и редовно вјежбање", каже Љиљана Фодор Ђурић и додаје да болест масне јетре захтијева интегрисани приступ стручњака – интерниста, психијатара, психолога, кинезиолога и нутрициониста.

"Данас се премиса да 'не можете смршавти јер имате шећерну болест', промијенила у 'имате шећерну болест јер не желите да смршате'. Чаробног штапића/лијека који би вам омогућио да једете неограничену количину калорија и останете у доброј форми - нема. Најважнија је истрајност у одрицању од лоших прехрамбених навика и одлука да желите да останете здрави", поручује доц. др. сц. прим. Љиљана Фодор Ђурић из Поликлинике Медикол.

Упркос високом степену раширености ове болести, и даље у јавности круже бројне неистине о масној јетри. Ово су чињенице о узроцима, посљедицама и третирању болести масне јетре.

Неистина 1: Масна јетра није опасна

Многе особе које болују од ове болести не знају да имају масну јетру јер понекад се симптоми уопште не појављују. То никако не значи да масну јетру треба игнорисати. Наиме, накупљање масноће оштећује ћелије јетре и изазива упалу. Јетра је једини орган у тијелу који може да се регенерише, а како покушава да се ријеши масноће, ствара се ткиво са ожиљцима, што отежава преношење храњивих материја по организму и повећава притисак у околним венама.

Временом, масна јетра може да изазове озбиљније болести, као што су фиброза, цироза и рак јетре.

Неистина 2: Алкохол је главни узрок масне јетре

Иако прекомјерна конзумација алкохола може довести до алкохолне масне јетре, неалкохолна масна јетра (МАФЛД) је чешћа и повезана је с метаболичким проблемима, као што су дијабетес, гојазност и високе масноће ( холестерол И триглицериди) у серуму.

Осим прекомјерне конзумације алкохола, постоје још неки фактори који се повезују с овим стањем:

исхрана богата мастима и шећером

ако имате прекомјерну тежину или дијабетес, ризик за развој масне јетре је већи од 30%

породична анамнеза

нагли губитак тјелесне масе

редовно узимање неких љекова

газирана пића

Неистина 3: Жестока пића више оштећују јетру него пиво или вино

Супротно раширеном вјеровању, врста алкохола не чини разлику – пресудна је количина попијеног алкохола. Ако конзумирате мање од 14 јединица алкохола недјељно недјељно или једноставним рјечником речено – шест пива (4% алкохола), шест чаша вина (13% алкохола) или 14 чаша жестоког алкохолног пића (40% алкохола) – мање су шансе да оболите од масне јетре. Особе које се опијају или често пију имају већи ризик од оштећења јетре изазваног алкохолом.

Неистина 4: Само гојазни људи имају масну јетру

Иако гојазност значајно повећава ризик, чак и особе нормалне тежине могу добити болест масне јетре ако имају неки метаболички поремећај, као што је отпорност на инсулин или висок ниво триглицерида.

Неистина 5: Масна јетра је ријетко стање

Нажалост, због нездраве исхране, конзумирања алкохола и више стопе гојазности, болест масне јетре све је раширенија. Према неким истраживањима, око 25 до 30 одсто опште популације може имати масну јетру, а од којих 15 одсто има озбиљнији тип који може довести до цирозе и рака. На примјер, у САД-у, масна јетра други је најчешћи разлог за трансплантацију овог органа.

Неистина 6: Масна јетра је трајно стање

Иако тренутно не постоји лијек за лијечење масне јетре, промјена начина живота може спријечити погоршање и чак излијечити масну јетру. Ако је масна јетра повезана с одређеним здравственим проблемима, као што су дијабетес и високи холестерол, помаже терапија која рјешава ова стања у комбинацији са здравим животним навикама. Иначе, љекари препоручују биљну исхрану, месо с мање масноћа или рибу, мањи унос шећера, избјегавање алкохола, одржавање нормалне тежине и редовно вјежбање.

Неистина 7: За масну јетру нема симптома

Масна јетра често је у почетној фази асимптоматска, што отежава дијагнозу. Међутим, неке особе могу осјетити умор, нелагоду у горњем десном дијелу абдомена и имати повећану јетру.

Неистина 8: Промјене у исхрани нису дјелотворне

Исхрана има важну улогу у лијечењу масне јетре. Смањење уноса калорија, избјегавање хране богате шећером и мастима и повећање уноса влакана, поврћа и здравих масти могу помоћи у лијечењу и ублажавању ове болести.

Неистина 9: Жене су склоније масној јетри

Све до недавно сматрало се да су жене склоније масној јетри него мушкарци. Најновије студије показале су како су оба пола једнако подложна развоју ове болести, преносе Вијести.ме.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана