Маслачак је прави поклон прољећа: Ево како да направите здраву чај, салату и сок

ГС
Foto: Илустрација

Док је за многе само обичан коров, за болесне људе маслачак је прави еликсир.

Сви дијелови ове биљке су љековити - и листови и корен и стабљика, а они који имају могућност да скупљају чисте и здраве биљке треба да знају када се шта бере.

Листови прије цветања, а маслачак цвијета од марта до маја, коријен се вади у прољеће и у јесен, а стабљика у периоду цвјетања.

При вађењу корења треба водити рачуна да се коријен не исјече да маслачак не би остао без сокова. Извађено коријење треба да се суши два-три дана на сунцу.

Иначе, маслачак расте практично свуда, на ливадама, травњацима, напуштеним њивама, око путева и насеља…

Љековит је због обиља пелина, цинка, флавоноида, Б витамина, стерола, танина, калијума. Листови су пуни витамина Ц и гвожђа, преноси Курир.

У терапији се користи у разним облицима као чај, сок, сируп, а од листова може да се направи веома укусна и лековита салата.

Како се прави салата од маслачка?

Потребно је 

- свјежи листови маслачка
- маслиново уље
- морска со
- лимун
- бијели лук

Припрема

Свеже листове маслачка оперите, насецкајте и ставите у чинију. Прелијте их маслиновим уљем, благо посолите и зачините с неколико капи свјеже исцеђеног лимуна и додајте две, три чена бијелог лука.

Сок од маслачка

Сок од маслачка употребљава се за ублажавање стомачних тегоба, а најбоље резултате даје свјеже исцеђен сок.

Сок може да се направи и комбинацијом листова и коријена који се исцједе. Две кашичице тако добијеног сока сипајте у чашу млијека, засладите медом и пијте ујутро на празан желудац три недеље.

Сируп од маслачка за јачање организма

Сируп чисти крвне судове, регулише варење и јача организам, а припрема се једноставно:

Две шољице цветова маслачка прокувајте у два литра воде, процедите, додајте килограм меда и сок од два лимуна. Смесу кувајте на тихој ватри уз непрестано мешање док не постане сирупаста. Сируп сипајте у флашу, затворите је и узимајте два-три пута дневно по једну кашику.

 

Чај од маслачка

Припрема

Преко две кашичице маслачка сипајте шољу хладне воде и кувајте минут-два. Склоните с ватре и оставите да одстоји 15 минута, а затим процједите.

Чај за чишћење јетре

Потребно је

- 20 г маслачка
- 10 г смиља
- 20 г менте
- 10 г кантариона
- 20 г невена
- 20 г коприве

Припрема

У 4 дл вреле воде сипати 2 супене кашике биља, оставити под поклопцем пола сата, а онда процедити. Пијте три пута по једну шољу на 10 минута прије оброка. Овај чај је одличан за чишћење јетре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана