Мало више од 14 одсто популације имало лајмску болест

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Нешто више од 14 одсто свјетске популације пребољело је лајмску борелиозу /лајмску болест/, најчешћу болест коју преносе крпељи, показују резултати истраживања објављени у часопису "Глобал хелт"/Global Health/.

Централна Европа имала је највећу стопу заразе од 20 одсто, а мушкарци старији од 50 година који живе у руралним подручјима били су најугроженији, показује студија.

Болест је ријетко смртоносна, али људи које уједе заражени крпељ често добију осип и пате од симптома сличних грипу, укључујући болове у мишићима.

Како би сазнали колико је лајмска болест распрострањена широм свијета, истраживачи су прикупили податке из 89 студија.

Бактерија борелија бургдорфери /Borrelia burgdorferi/, која узрокује болест, пронађена је у крви 14,5 одсто од готово 160.000 испитаника.

Након Централне Европе, слиједе Источна Азија са 15,9 одсто оних који су имали лајмску борелиозу, па Западна Европа са 13,5 одсто и Источна Европа са по 10,4 одсто.

Најнижу стопу оболијевања имају Кариби са само два одсто.

Досадашња истраживања показују да се учесталост болести коју преносе крпељи удвостручила у посљедњих 12 година.

Разлози ширења ове болести су дужи периоди суше због климатских промјена, затим миграције животиња и губитак станишта.

Пољопривредници и радници који су редовно у контакту са животињама, а не воде рачуна да ли су крпељи напали и саме животиње, највише су изложени ризику уједа зараженог крпеља, показује истраживање. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана