Лош сан може узроковати да се осјећате старијим него што јесте

Klix.ba
Foto: Илустрација

Осјећате ли се старије од својих година када први пут устанете из кревета ујутро?

Истраживачи са Универзитета Exeter у Енглеској кажу да је то можда зато што не спавате добро.

Према главној ауторки студије, др Серени Сабатини, лош квалитет сна је повезан са негативнијим осјећајима у вези са старењем, као што је осјећај старије и лошији поглед на старење.

Осим тога, људи који слабо спавају могу постати склонији проблемима са својим здрављем. Напомињу, међутим, да лијечење проблема са спавањем може побољшати искуство старења људи.

Свеукупно, 4.482 особе старости 50 и више година биле су укључене у студију. Учесници су били дио друге студије под називом PROTECT студија, а циљ је био сазнати шта штити когнитивно здравље људи док старе.

Аутори су током истраживања примијетили да многи људи коментаришу квалитет свог сна и како се он односи на то како се осјећају. Због ових коментара, одлучили су да учесницима дају упитник о њиховом перципираном квалитету сна.

Упитник је такође питао о негативним промјенама у памћењу, енергији, самосталности, мотивацији и активности. Учесници студије попуњавали су упитник два пута, у размаку од годину дана.

Када су истраживачи анализирали прикупљене податке, открили су да се људи који су свој сан оцијенили најгорим осјећају старијима. Такође су осјећали да лоше старе.

Стручњаци кажу да лош сан не само да чини да се осјећате негативније у вези са старењем, већ може имати и стварне посљедице на ваше здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана