Људи са овом крвном групом најдуже живе, до 100 година! Да ли сте међу њима?

Г.С.
Људи са овом крвном групом најдуже живе, до 100 година! Да ли сте међу њима?

Крвна група утиче на цјелокупно здравље, свака има своје специфичности, али једна се издваја као најотпорнија на болести.

То је крвна група 0, која се због тога сматра најдуговјечнијом. Доказано је да људи с крвном групом 0 имају мањи ризик од кардиоваскуларних болести, попут можданог и срчаног удара .

Отпорнији на болести

Крвна група 0 садржи мање молекула који могу изазвати згрушавање крви, што смањује ризик од срчаних и можданих удара узрокованих крвним угрушцима. Отпорност на најопасније болести повећава шансе за дуг живот. „Дјелује логично да избјегавање болести доприноси дуговјечности . Међутим, постоји увјерење да код стогодишњака кључну улогу играју гени који успоравају старење“, изјавио је Стјуарт Ким, професор биологије и генетике на Универзитету Стенфорд, представљајући резултате истраживања свог тима.

Научници проучавали стогодишњаке

У потрази за тајном дуговјечности, истражили су гене 800 стогодишњака и 5400 људи који су доживјели 90 година те открили да су за брзину старења кључне варијације четири гена: ЦДКН2Б, који игра важну улогу у деоби ћелија; АБО, који се односи на врсту крвне групе; АПОЕ, који утиче на склоност оболијевању од Алцхајмерове болести и СХ2Б3, који продужава живот. Како су објаснили, открили су да се одређене генетске варијације чешће јављају код људи који доживе сто година, а када је ријеч о крвној групи, најчешћа је била крвна група 0, преноси Ало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана