Људи највише старе када имају 34, 60 и 78 година

Срна
Људи највише старе када имају 34, 60 и 78 година

ЛОНДОН - Старење није дуг процес, већ постоје године живота у којима људи највише старе - када имају 34, 60 и 78 година, показује научна студија.

Како преноси "Природна медицина" /Nature Medicine/, научници су детаљном анализом старења протеина плазме идентификовали три етапе промјене током људског животног вијека.

Промјене су резултат кретања масе протеина у различитим обрасцима.

Научници су анализирали крвну плазму 4.263 особе у доби од 18 до 95 година старости, посматрајући нивое око 3.000 различитих протеина.

Током анализе примијетили су да 1.379 протеина варира током година.

Мада су нивои тих протеина релативно константни током дужих животних периода, научници су утврдили да је до великих помака, у просјеку, највише долазило у младој одраслој доби /34 године/ касној средњој доби /60 година/ и старосној доби /78 година/.

Стручњацима, за сада, није јасно зашто и како се то догађа, али сматрају да ово истраживање наглашава везу између старења и стања крви, што је уочено и у претходним студијама.

Већ од прије наука зна да нивои неких бјеланчевина у крви могу открити информације о човјековом здравственом стању. На примјер, ниво липопротеина може показати много тога о стању крвног система.

Ово истраживање показује да се трећина свих протеина знатно мијења током "напредовања" старости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана