Људи који свакодневно конзумирају кафу могли би имати мањи ризик од преране смрти

ГС
Foto: Илустрација

Према студији која је недавно објављена у часопису Annals of Internal Medicine, ваша свакодневна шоља кафе може вам помоћи да живите дужим и здравијим животом, чак и ако је умјерено засладите шећером.

И раније студије сугерисале су како би омиљени напитак могао бити користан за здравље, а само конзумирање кафе повезано је и с бројним другим предностима, попут смањеног ризика од болести јетре, одређених карцинома, па чак и деменције.

Сада су истраживачи у Кини открили да су људи који су сваки дан пили умјерену количину кафе, без обзира је ли заслађена шећером или не, имали мањи ризик од смрти од оних који то нису чинили.

Студија у периоду од седам година темељи се на подацима више од 171.000 испитаника с просјечном доби од 55 година, а којима на почетку студије нису установљене кардиоваскуларне болести или карцином.

Испитаници су били позвани да током једне године у пет наврата испуне упитник о прехрани који је укључивао и питања о учесталости конзумирања кафе те количини шећера којег су (или ако су), додавали.

Око 76 посто њих пило је кафу, већина (55,4 посто) пила је незаслађену кафу, 14,3 посто њих је у кафу стављало шећер, а 6,1 њих користило је умјетне заслађиваче.

Током студије забиљежено је 3.177 смртних случајева, укључујући 1.725 смрти од рака и 628 смрти од кардиоваскуларних болести.

Између осталог, резултати су показали како су људи који су пили било коју количину незаслађене кафе имали мању вјероватноћу да ће умријети током раздобља испитивања него они који нису пили кафу, открили су истраживачи. Људи који су пили 1,5 до 3,5 шољице кафе дневно, незаслађене или заслађене шећером, имали су 29-31 посто мање шанси да умру од оних који нису пили каву.

Студија је имала неколико ограничења: подаци о учесницима били су стари најмање 10 година и прикупљени у Великој Британији гдје је чај једнако популаран као и кафа, признали су аутори студије, преноси Klix.

"Иако још увијек не можемо дефинитивно закључити да испијање кафе смањује ризик од смртности, укупни докази не сугеришу  потребу да већина оних који пију кафу - посебно они који је пију без или у скромним количинама шећера - скроз елиминишу", закључила је др Кристина Ви, уредница часописа у којем је објављена студија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана